abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Motorcross
Crossende motoren produceren veel lawaai. Dat bleek onlangs weer in Steenwijkerland, waar de motoren tot in het Kornputkwartier te horen waren. In Staphorst vechten omwonenden van een crossbaan vanwege de overlast de omgevingsvergunning voor de rechter aan. Onze stelling: Een keer per maand lawaai door een motorcross vind ik acceptabel.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Plus Artikelen
Darp - In de herfstvakantie worden in Drenthe verschillende activiteiten...
Blokzijl – Kijk, dat was nu een mooi stukje levende geschiedenis in Bl...
Fort - In de tuin aan de Meeuwenweg in Fort klatert het water van de vij...
Koekange - Het was in 2013 dat de ondernemers in Koekange de koppen bij ...
Regio

Vergunning hypermarkt ligt onder vuur bij Raad van State

Geplaatst op maandag 12 februari 2018 21:55
  • De hypermarkt is in 2013 een hot item. © Eigen foto

pinterestmail

Den Haag / Steenwijk - Een flexibele vergunning om zoveel mogelijk aan de wensen van een exploitant te kunnen voldoen. Dat is kort gezegd het verweer van de advocaten van de gemeente Steenwijkerland en vergunninghouder Focus Retail.

De vergunning voor de omstreden hypermarkt op Eeserwold werd maandag stevig onder vuur genomen tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag.

Zware kritiek

De vergunning kreeg niet alleen zware kritiek van de vele winkeliers uit Steenwijk die de hypermarkt niet graag zien komen. Ook de rechters van de Raad kwamen met veel vragen voor de woordvoerders van de gemeente en de vergunninghouder. En dat betekent meestal niet veel goeds.  

'Een vergunning moet duidelijk zijn', betoogde advocaat Siebrand Maakal namens vele winkeliers. 'De Raad van State heeft dat zelf zo gezegd in zijn uitspraken.' Volgens Maakal is de verleende vergunning voor de hypermarkt verre van duidelijk.

Volgens de nu geldende beheerverordening, een nood-bestemmingsplan, kan er een hypermarkt komen van ruim 12.000 vierkante meter. Focus Retail heeft een vergunning aangevraagd en gekregen voor ongeveer 11.000 vierkante meter maximaal. Exacter willen de gemeente en Focus het niet maken. De vergunning moet volgens hun flexibel zijn zodat een toekomstige exploitant nog kan schuiven met vierkante meters.

Hoe groot de hypermarkt precies gaat worden, blijft dus de vraag. Een minimum aantal vierkante meters heeft de gemeente ook niet gegeven. 'Omdat dit niet was aangevraagd', aldus de advocaat van de gemeente.

Zeer grote supermarkt

Dat is volgens de tegenstanders van de hypermarkt wel een probleem. Er kan dan ook met deze vergunning een supermarktondernemer worden gevonden die een kleinere supermarkt gaat exploiteren. En die is makkelijker te vinden. De gemeente vindt het in de visie van Maakal blijkbaar wel best zolang de kleinere hypermarkt maar voor minstens 51% bestaat uit een supermarkt en voor de rest uit een warenhuis. Terwijl de beheerverordening toch spreekt van een zeer grote supermarkt.

Daarnaast vormt het assortiment van de supermarkt een probleem, omdat niet duidelijk is of daar alleen levensmiddelen verkocht mogen worden. Mogen er ook andere producten worden verkocht, dan is het verschil in assortiment met het warenhuis weer onduidelijk. Daar kan de toekomstige exploitant dus alle kanten mee op, aldus de bezwaarmakers.

Ook de rechters van de Raad vroegen zich hardop af of de vergunning wel duidelijk genoeg is. De vergunning moet namelijk niet voor niets duidelijk zijn, omdat er anders steeds discussie ontstaat over wat er wel of niet mag worden verkocht en of de exploitant de regels overtreedt.

Maar de woordvoerders van de gemeente en Focus Retail vinden dat de vergunning duidelijk genoeg is. Ook voorzien ze geen discussies over wat er wel of niet kan.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.