abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Meppel - Van de 364 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen, k...
Rouveen - Het raadsexperiment waarbij burgers uit de gemeente Staphorst ...
Meppel - Wat een talenten op het gebied van zang, dans en andere kleinku...
Meppel - De 118 jaar oude klipper-aak Liberté, het pannenkoekenschip va...
Regio

‘Amer-gezicht’ Jan de Haan overleden

Door Wouter Bessels op vrijdag 15 juni 2018 12:03
  • Jan de Haan. © Henriette Meppelink

pinterestmail

Beilen / Amen - Programmeur Jan de Haan van cultureel café De Amer is donderdagochtend overleden. Hij bezweek in het UMC in Groningen aan een hartstilstand, nadat hij twee weken eerder aldaar op de intensive care was opgenomen.

De Beilenaar was jarenlang de verpersoonlijking van de muziekliefhebber die in het intieme cultureel café De Amer kwam kijken naar grote namen. Zo begroette hij onder meer Harry Muskee, Daniël Lohues, Eric Taylor, Michael de Jong, Douwe Bob, Tim Knol, Spinvis, Barrelhouse, Ralph de Jongh, King of the World en Tangarine in het café, waar plek is voor slechts tachtig personen.

Gezichten van de zaak

Jan de Haan, oorspronkelijk maatschappelijk werker van beroep, verzorgde samen met Assenaar Harry de Jong  dertien jaar lang de programmering van het muziekpodium en was vermaard om zijn rol als gastheer – in het bijzonder om zijn welkomstwoord in de Drentse taal en de  wijze waarop hij de huisgemaakte gehaktballen het publiek aanprees.

Na het overlijden van Ab Sligter, die het café in 1991 met zijn vrouw Ineke kocht en omdoopte van Boelens in De Amer, groeide De Haan samen met De Jong uit tot de gezichten van de zaak. Daarbij nodigden zij bij ieder concert steevast iemand uit het publiek uit om het optreden af te kondigen.

'Bij Jan kon je al je geheimen kwijt'

'Jans overlijden voelt als een amputatie', reageert een aangeslagen Harry de Jong. 'Een man met een groot hart, met een neus voor goede muziek. Jan hoorde gelijk in een artiest als die in zijn ogen geschikt was voor De Amer, ook als ik het niets vond. Ook was hij een kei in luisteren. Hij kon problemen oplossen en gesprekken aangaan zonder zich op te dringen. En zou daarna nooit dat met anderen delen. Je kon bij hem al je geheimen kwijt. Toen we samen begonnen te werken was ik van de blues. Ik kende alleen Harry Muskee en John Mayall. Jan was van de singer-songwriters en Americana. We hebben daarna veel van elkaar geleerd en binnen de programmering van De Amer de balans daarin gevonden.'

De Jong deed afgelopen seizoen een stapje terug als programmeur van De Amer, terwijl De Haan samen met Albert Haar en een denkteam de programmering op zich nam. 'Desondanks kwam Jan wekelijks bij mij langs. Om te praten over De Amer, maar ook over een hoop andere zaken. De komende tijd ga ik mij beraden en nadenken of ik verder ga met mijn werk voor De Amer. Ik ga hem ontzettend missen.'

Crowdfundingactie

Toen De Amer vier jaar geleden een crowdfundingactie opstartte ten bate van de aankoop van het café, was Jan de Haan namens Stichting De Amer een van de drijvende krachten. Na zes maanden was het benodigde bedrag van 100.000 euro binnengehaald en konden de activiteiten worden voortgezet.

Jan de Haan is 66 jaar geworden.

Veel musici, bekenden en bezoekers van De Amer hebben via social media hun steun betuigd aan nabestaanden en roemen stuk voor stuk De Haans enthousiasme en bevlogenheid bij De Amer:

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.