abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Intocht Sinterklaas
Zaterdag komt Sinterklaas aan in Nederland. Eerst doet hij om 12.00 uur Zaanstad aan en dan gaat hij verder naar Meppel (13.00 uur) en Steenwijk (13.30 uur). Helaas zijn de weersvoorspellingen niet al te gunstig. Onze stelling: Ook tijdens regen gaan we de stad in om de Sint welkom te heten.
dossiers
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Haveltermade - Bewoners van de Heinsiusstraat vragen de gemeente opnieuw...
Wilhelminaoord – Het ziet er naar uit dat er volgend jaar twee nieuwe ...
Meppel - De kans is redelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad ove...
Meppel - Ouders, leerkrachten en leerlingen hebben in 2022 op de basissc...
Regio

Steenwijkerland is twee erfgoedtradities rijker

Geplaatst op Thursday 12 July 2018 12:17
  • Gondelvaart Giethoorn. © Frens Jansen

pinterestmail

Giethoorn/Vollenhove – Fierljeppen, snertkoken, gondelvaart Giethoorn en Pinksterrijden Vollenhove hebben één ding gemeen. Deze tradities worden deze maand bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Belangrijke voorwaarde om op immaterieel erfgoedlijst te komen, is de borging van de traditie. In de gevallen van de gondelvaart Giethoorn en het Pinksterrijden zit het met het toekomstperspectief wel snor. ‘We hebben dit jaar vijf jeugdgondels. Dus we betrekken de jeugd actief bij de gondelvaart’, vertelt gondelvaartvoorzitter Arend Nijland, die trots is op de uitverkiezing. De gondelvaart wordt dit jaar volgens de officiële cijfers voor de 88ste keer gevaren. Nijland: ‘Maar zeker weten dat de gondelvaart nog veel langer bestaat’.

Claudia Lassche van het Pinksterrijden ziet de uitverkiezing als ‘erkenning’ voor een traditie die al decennialang bestaat. Bij deze Pinksteractiviteit, georganiseerd door de Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken, worden kinderen op versierde boerenkarren door de landerijen van Vollenhove gereden. Tegenwoordig worden de karren voortgetrokken door trekkers, vroeger gebeurde dat met paard en wagen. Jaarlijks doen zo’n 200 tot 250 kinderen mee. ‘Een prachtige traditie die altijd gewaarborgd zal blijven. Zolang er kinderen zijn in Vollenhove bestaat deze traditie. Je ziet veel dat ouders die vroeger als kind op een wagen stonden, nu hand- en spandiensten verrichten’, zegt penningmeester Lassche.

Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Naast de vier genoemde tradities worden deze maand ook 1 April-viering Brielle, Houtdorp Rijssen, Midwinterhoornbouwen, Oprechte Dalfser Moptraditie, Schuttersbogenroute Didam, Shanties zingen, Sint Piterfeest in Grou, Strontweek en Weervisserij bijgeschreven in de 239 tradities tellende lijst.

In Steenwijkerland

In Steenwijkerland staan naast de gondelvaart Giethoorn en het Pinksterrijden ook de bloemencorso’s uit zowel Vollenhove als Sint Jansklooster en ‘burgemeester en paasvuur’ in het buurtschap Nederland op de erfgoedlijst. Bij die laatste traditie wordt in buurtschap Nederland de nieuwe ‘burgemeester’ aangewezen door de zittende burgemeester. Dat is een inwoner die twee taken heeft: het levend houden van het paasvuur en het aanwijzen van een opvolger. De ondemocratische ‘verkiezing’ gaat gepaard met ambtsketting, eigen volkslied en vlag.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.