abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
Meppel - Albert Jan Vos zit er aan te denken om twee extra zalen te bouw...
Emmeloord / Rogat - Het rallyteam van Pierre Brouwer uit Rogat en naviga...
Regio

Steenwijkerland is twee erfgoedtradities rijker

Geplaatst op donderdag 12 juli 2018 12:17
  • Gondelvaart Giethoorn. © Frens Jansen

pinterestmail

Giethoorn/Vollenhove – Fierljeppen, snertkoken, gondelvaart Giethoorn en Pinksterrijden Vollenhove hebben één ding gemeen. Deze tradities worden deze maand bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Belangrijke voorwaarde om op immaterieel erfgoedlijst te komen, is de borging van de traditie. In de gevallen van de gondelvaart Giethoorn en het Pinksterrijden zit het met het toekomstperspectief wel snor. ‘We hebben dit jaar vijf jeugdgondels. Dus we betrekken de jeugd actief bij de gondelvaart’, vertelt gondelvaartvoorzitter Arend Nijland, die trots is op de uitverkiezing. De gondelvaart wordt dit jaar volgens de officiële cijfers voor de 88ste keer gevaren. Nijland: ‘Maar zeker weten dat de gondelvaart nog veel langer bestaat’.

Claudia Lassche van het Pinksterrijden ziet de uitverkiezing als ‘erkenning’ voor een traditie die al decennialang bestaat. Bij deze Pinksteractiviteit, georganiseerd door de Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken, worden kinderen op versierde boerenkarren door de landerijen van Vollenhove gereden. Tegenwoordig worden de karren voortgetrokken door trekkers, vroeger gebeurde dat met paard en wagen. Jaarlijks doen zo’n 200 tot 250 kinderen mee. ‘Een prachtige traditie die altijd gewaarborgd zal blijven. Zolang er kinderen zijn in Vollenhove bestaat deze traditie. Je ziet veel dat ouders die vroeger als kind op een wagen stonden, nu hand- en spandiensten verrichten’, zegt penningmeester Lassche.

Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Naast de vier genoemde tradities worden deze maand ook 1 April-viering Brielle, Houtdorp Rijssen, Midwinterhoornbouwen, Oprechte Dalfser Moptraditie, Schuttersbogenroute Didam, Shanties zingen, Sint Piterfeest in Grou, Strontweek en Weervisserij bijgeschreven in de 239 tradities tellende lijst.

In Steenwijkerland

In Steenwijkerland staan naast de gondelvaart Giethoorn en het Pinksterrijden ook de bloemencorso’s uit zowel Vollenhove als Sint Jansklooster en ‘burgemeester en paasvuur’ in het buurtschap Nederland op de erfgoedlijst. Bij die laatste traditie wordt in buurtschap Nederland de nieuwe ‘burgemeester’ aangewezen door de zittende burgemeester. Dat is een inwoner die twee taken heeft: het levend houden van het paasvuur en het aanwijzen van een opvolger. De ondemocratische ‘verkiezing’ gaat gepaard met ambtsketting, eigen volkslied en vlag.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.