abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Regio

Minister ontkomt niet aan het vliegveld

Door Kees Bakker op dinsdag 18 september 2018 11:29
  • Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens de Cornelis Lely Lezing. © Fotostudio Wierd

  • Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens de Cornelis Lely Lezing. © Fotostudio Wierd

  • Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens de Cornelis Lely Lezing. © Fotostudio Wierd

  • Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens de Cornelis Lely Lezing. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft woensdag in het Provinciehuis de jaarlijkse Cornelis Lely Lezing gehouden. Lelystad Airport kwam even ter sprake, zij het kort.

Want dat was niet het onderwerp waarover de minister een lezing hield. De jaarlijkse Cornelis Lely Lezing wordt georganiseerd door Stichting Kenniscentrum Flevoland, sinds juli 2017 in samenwerking met het Cornelis Lely Centrum van Batavialand. De lezingen zijn bedoeld om het maatschappelijk debat over sociaaleconomische en sociaal-maatschappelijke onderwerpen in Flevoland te bevorderen. Het was de 12e Cornelis Lely Lezing.

Honderd jaar Zuiderzeewet

Dit keer was het onderwerp ‘Beweging in de polder; besluitvorming over breed waterbeheer in de 21e eeuw’. Dat onderwerp werd gekozen omdat dit jaar ‘Honderd jaar Zuiderzeewet’ wordt gevierd, een wet die Nederland te danken heeft aan Cornelis Lely en die de basis vormt voor de inpoldering en het ontstaan van Flevoland. Kortom: alle reden om de minister van Infrastructuur en Waterstaat, als minister één van de opvolgers van Lely, uit te nodigen voor een referaat.

Vliegveld

En al ging het dus over water en waterbeheer, de minister bevond zich natuurlijk wel in het hol van de leeuw. Want als er nou één onderwerp actueel is in Flevoland, is dat wel Lelystad Airport en de vraag wanneer daar de eerste passagiersvliegtuigen mogen landen.

En natuurlijk was de minister zich daar bewust van. Want bij de aanleg van Flevoland in het algemeen en Lelystad in het bijzonder is veel goed gegaan, maar niet alles, herinnerde inleider burgemeester Ina Adema de minister. ‘Het Rijksbeleid ten opzichte van het nieuwe land was niet altijd consequent en beloftes werden niet altijd ingelost. Bijvoorbeeld bij Lelystad Airport, dat op 1 april van dit jaar definitief zou openen voor passagiersvluchten. Ja, ik heb u gewaarschuwd,’ lachte ze de minister toe.

Potentie

Maar de minister liet zich niet uit de tent lokken. In haar schets van de toekomst van Flevoland noemde ze wel het vliegveld, ‘een luchthaven met veel potentieel. En meer zeg ik er niet over!’ Want haar referaat ging dus over de strijd van Nederland tegen en met het water, nu en in de toekomst. ‘Want met alleen terugkijken of een geschiedenisles zou je Lely tekort doen. Die keek ook altijd naar de toekomst.’

Na het referaat van de minister hield dijkgraaf Hetty Klavers nog een mooi co-referaat over het onderwerp. Maar niet voordat Chris Leeuwe, voorzitter van het Kenniscentrum Flevoland, de minister ook nog even had geprikkeld. ‘U zei net bij uw binnenkomst hier ‘Daar ben ik weer, in Flevoland. Welnu, we zien u graag snel terug voor de opening van het vliegveld.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.