abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Isala wil in Meppel een nieuw ziekenhuis gaan bouwen. Het nieuwe ziekenh...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeenteraad heeft ingestemd met de stedebouwkundige randvoo...
Meppel - ‘Het is niet netjes dat je partijen opzadelt met financiële ...
Meppel - RTV Meppel krijgt 5.000 euro van de gemeente Meppel voor het ma...
Meppel - Met het huidige verbruik van energie en mogelijkheden tot opwek...
Regio

Laatste officiële warme dag van het jaar een feit

Geplaatst op woensdag 17 oktober 2018 14:57
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - Ook vandaag is het een warme dag in De Bilt. De thermometer gaf om 14.40 uur 20,2 graden aan. Daarmee is een recordlange reeks van acht warme oktoberdagen bereikt. Vanaf morgen wordt de 20 graden in De Bilt niet meer behaald. Dit meldt Weeronline.nl.

Naar verwachting was dit tevens de laatste officiële warme dag van het jaar. Het totaalaantal officiële warme dagen in 2018 is uitgekomen op 132 tegen 85 normaal. Het oude record van 116 warme dagen uit 2003 is daarmee verpulverd.

Zo laat in de herfst was het nog nooit tot een serie van vijf of meer warme dagen op rij gekomen. Series van vier warme dagen op rij kwamen in 1990, 2001 en 2005 halverwege oktober wel voor. In 1969 werd begin oktober, van de 5e tot en met de 11e, wel een serie van zeven warme dagen genoteerd. Acht warme oktoberdagen op rij is een unicum.
 
Het totaalaantal warme oktoberdagen is uitgekomen op 10. Niet alleen van 10-17 oktober was het officieel warm, maar ook op 5 en 6 oktober. In 1921, 1959 en 1969 kwam het ook tot tien officiële warme dagen in De Bilt, maar de meesten daarvan vielen toen aan het begin van de maand.
 
Maxima terug naar normaal
Op basis van de huidige veertiendaagse verwachting komen er na vandaag geen warme dagen meer bij in De Bilt. Donderdag wordt het 17 graden en de dagen daarna ligt de temperatuur rond 16 graden. Daarbij is het overwegend droog met wolkenvelden, mist en zon. Volgende week zakt de middagtemperatuur waarschijnlijk naar een graad of 13. Dat is heel normaal voor eind oktober. De kans op neerslag neemt daarbij vanaf dinsdag toe.
 
De meeste late dag in het seizoen waarop het ooit nog tot een warme dag in De Bilt kwam was op 30 oktober. In 2005 werd het die dag 21,1 graden. In het zuidoosten van het land zijn warme dagen nog langer mogelijk. Recordlaat kwam het op 12 november 1926 met 20,0 graden nog nipt tot een warme dag in Sittard.
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.