abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Meppel - Het eerste Drentse Robijn huijs, een inloophuis voor mensen met...
Nijeveen - Nijeveen Live! is terug. Het muzikale evenement vindt plaats ...
Hier komt dan de introductie van een nieuw artikel
Meppel - DOS’46 heeft de afgelopen week korfbalpalen geplaatst op plei...
Regio

Lente mogelijk natter dan normaal

Geplaatst op vrijdag 9 november 2018 19:00
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - De lente, het lijkt nog heel ver weg, maar het kan nu al gezegd worden: het wordt mogelijk natter dan anders. Reden: grote kans op El Niño in komende winter

Er is 70% kans dat komende winter een El Niño optreedt. Dat blijkt uit berekeningen van de NOAA. Hoe sterk deze El Niño wordt en hoe lang deze zal duren is nog onzeker. Weeronline legt uit dat het weerfenomeen op veel plekken op aarde het normale weer verstoort. Natte plekken worden droger en droge gebieden natter. Dit leidt tot natuurrampen en mislukte oogsten. In Nederland is er na een El Niño een grotere kans op een natte lente.

Tijdens een El Niño is het zeewater rond de evenaar warmer dan normaal, vooral op de Stille Oceaan. De passaatwinden raken daarbij verstoord. Normaal waaien rond de evenaar noordoosten- of zuidoostenwinden en die worden dan ineens ingewisseld voor westenwinden. De warme en vochtige lucht die opstijgt boven het warme zeewater stroomt daardoor oostwaarts in plaats van westwaarts.

Het gevolg is dat het natter en warmer wordt langs de kust van Amerika (vooral Peru en Midden-Amerika). De buien boven de Indische Oceaan trekken tijdens El Niño niet richting Afrika. Dit veroorzaakt droogteproblemen in landen als Zimbabwe en het zuiden van Madagascar. Ook in Indonesië en Australië wordt het flink droger, doordat de buien vooral over de Oceaan trekken.

Gevolgen voor Europa en Nederland

De verstoorde ligging van hoge- en lagedrukgebieden rondom de evenaar heeft tot gevolg dat ook in Europa de luchtdrukverdeling verandert. Oost-Spanje wordt droger en warmer in de winter en in het voorjaar, terwijl het in Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk, de Benelux en Duitsland natter wordt in het voorjaar.

In het verleden verliep het voorjaar in Nederland vrijwel altijd natter dan normaal na een El Niño. Na de sterke El Niño van de winter van 1997-1998 beleefden we een kletsnat voorjaar. Ook na de meest recente en zeer sterke El Niño van winter 2015-2016 volgde een iets te natte lente. Er viel 193 mm tegen 173 mm normaal. Niet alleen de lente, maar de gehele eerste helft van 2016 was toen bijzonder nat. Alleen in 1998 was het nog net wat natter.

Hoopvol bericht

Statistieken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de komst van een El Niño is een hoopvol bericht met betrekking tot de aanvulling van de grondwaterstanden in het voorjaar. Op welke manier de hogere neerslagsom tot stand komt is afwachten. Het kan door langdurige lichte regenval zijn, maar ook door stevige buien met tussendoor zon.

Bron: Weeronline

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.