abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Meppel - De 118 jaar oude klipper-aak Liberté, het pannenkoekenschip va...
Nijeveen - Voor de zestiende keer stond het Meezingfestijn Nijeveen zate...
Vollenhove - VENO tegen Havelte, zondagmiddag, ergens tussen kwart voor ...
De Wijk - ‘Wij willen de goeden niet laten lijden onder de kwaden, maa...
Regio

Lente mogelijk natter dan normaal

Geplaatst op vrijdag 9 november 2018 19:00
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - De lente, het lijkt nog heel ver weg, maar het kan nu al gezegd worden: het wordt mogelijk natter dan anders. Reden: grote kans op El Niño in komende winter

Er is 70% kans dat komende winter een El Niño optreedt. Dat blijkt uit berekeningen van de NOAA. Hoe sterk deze El Niño wordt en hoe lang deze zal duren is nog onzeker. Weeronline legt uit dat het weerfenomeen op veel plekken op aarde het normale weer verstoort. Natte plekken worden droger en droge gebieden natter. Dit leidt tot natuurrampen en mislukte oogsten. In Nederland is er na een El Niño een grotere kans op een natte lente.

Tijdens een El Niño is het zeewater rond de evenaar warmer dan normaal, vooral op de Stille Oceaan. De passaatwinden raken daarbij verstoord. Normaal waaien rond de evenaar noordoosten- of zuidoostenwinden en die worden dan ineens ingewisseld voor westenwinden. De warme en vochtige lucht die opstijgt boven het warme zeewater stroomt daardoor oostwaarts in plaats van westwaarts.

Het gevolg is dat het natter en warmer wordt langs de kust van Amerika (vooral Peru en Midden-Amerika). De buien boven de Indische Oceaan trekken tijdens El Niño niet richting Afrika. Dit veroorzaakt droogteproblemen in landen als Zimbabwe en het zuiden van Madagascar. Ook in Indonesië en Australië wordt het flink droger, doordat de buien vooral over de Oceaan trekken.

Gevolgen voor Europa en Nederland

De verstoorde ligging van hoge- en lagedrukgebieden rondom de evenaar heeft tot gevolg dat ook in Europa de luchtdrukverdeling verandert. Oost-Spanje wordt droger en warmer in de winter en in het voorjaar, terwijl het in Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk, de Benelux en Duitsland natter wordt in het voorjaar.

In het verleden verliep het voorjaar in Nederland vrijwel altijd natter dan normaal na een El Niño. Na de sterke El Niño van de winter van 1997-1998 beleefden we een kletsnat voorjaar. Ook na de meest recente en zeer sterke El Niño van winter 2015-2016 volgde een iets te natte lente. Er viel 193 mm tegen 173 mm normaal. Niet alleen de lente, maar de gehele eerste helft van 2016 was toen bijzonder nat. Alleen in 1998 was het nog net wat natter.

Hoopvol bericht

Statistieken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de komst van een El Niño is een hoopvol bericht met betrekking tot de aanvulling van de grondwaterstanden in het voorjaar. Op welke manier de hogere neerslagsom tot stand komt is afwachten. Het kan door langdurige lichte regenval zijn, maar ook door stevige buien met tussendoor zon.

Bron: Weeronline

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.