abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Meppel - De kogel is door de kerk. Hoewel het nog een conceptbesluit is,...
Appelscha – Natuurbeheerders, gemeenten en de brandweer moeten elkaars...
Meppel - Dansen, acteren, knutselen en muziek maken; 800 kinderen vermaa...
Meppel - ‘Nog niet klaar, maar wel heel sfeervol.’ Cees Bijl, lid va...
Regio

Regio blijft achter bij huisvesten statushouders

Geplaatst op woensdag 9 januari 2019 18:27
  • © COA

pinterestmail

Regio - De gemeenten Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en De Wolden voldoen niet aan de door het Rijk opgelegde taakstelling om voldoende voormalige asielzoekers te huisvesten in het tweede deel van 2018. Ook Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland hebben onvoldoende statushouders aan een woonruimte geholpen.

Dat blijkt uit cijfers die afkomstig van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Westerveld komt 11 statushouders te kort. Steenwijkerland moet  nog 21 mensen ergens onderbrengen. De Wolden 22 en Meppel nog 24. Staphorst (10) en Zwartewaterland (8) moeten samen nog evenveel vluchtelingen onderbrengen als Dalfsen (18). 

Taakstelling

Als gemeenten in een periode te weinig voormalige asielzoekers huisvesten, moeten ze die tekorten daarna inhalen. In de periode van juli tot en met december behaalden 100 van de 380 gemeenten hun taakstelling of huisvestten ze meer vergunninghouders dan dat hun opdracht was. 

In totaal hebben alle Nederlandse gemeenten afgelopen half jaar ruim negenduizend voormalige vluchtelingen aan een onderkomen geholpen. 

Gemeenten moeten in de eerste helft van dit jaar 8.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) aan woonruimte helpen. Dit staat in de nieuwe taakstelling huisvesting vergunninghouders, die de Staatscourant heeft gepubliceerd. Door de lagere asielinstroom en instroom van familieherenigers is de taakstelling lager dan voor het eerste half jaar van 2018.  

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.