abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Meppel - Van de 364 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen, k...
Rouveen - Het raadsexperiment waarbij burgers uit de gemeente Staphorst ...
Meppel - Wat een talenten op het gebied van zang, dans en andere kleinku...
Meppel - De 118 jaar oude klipper-aak Liberté, het pannenkoekenschip va...
Regio

Regio blijft achter bij huisvesten statushouders

Geplaatst op woensdag 9 januari 2019 18:27
  • © COA

pinterestmail

Regio - De gemeenten Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en De Wolden voldoen niet aan de door het Rijk opgelegde taakstelling om voldoende voormalige asielzoekers te huisvesten in het tweede deel van 2018. Ook Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland hebben onvoldoende statushouders aan een woonruimte geholpen.

Dat blijkt uit cijfers die afkomstig van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Westerveld komt 11 statushouders te kort. Steenwijkerland moet  nog 21 mensen ergens onderbrengen. De Wolden 22 en Meppel nog 24. Staphorst (10) en Zwartewaterland (8) moeten samen nog evenveel vluchtelingen onderbrengen als Dalfsen (18). 

Taakstelling

Als gemeenten in een periode te weinig voormalige asielzoekers huisvesten, moeten ze die tekorten daarna inhalen. In de periode van juli tot en met december behaalden 100 van de 380 gemeenten hun taakstelling of huisvestten ze meer vergunninghouders dan dat hun opdracht was. 

In totaal hebben alle Nederlandse gemeenten afgelopen half jaar ruim negenduizend voormalige vluchtelingen aan een onderkomen geholpen. 

Gemeenten moeten in de eerste helft van dit jaar 8.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) aan woonruimte helpen. Dit staat in de nieuwe taakstelling huisvesting vergunninghouders, die de Staatscourant heeft gepubliceerd. Door de lagere asielinstroom en instroom van familieherenigers is de taakstelling lager dan voor het eerste half jaar van 2018.  

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.