abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Meppel - De kogel is door de kerk. Hoewel het nog een conceptbesluit is,...
Appelscha – Natuurbeheerders, gemeenten en de brandweer moeten elkaars...
Meppel - Dansen, acteren, knutselen en muziek maken; 800 kinderen vermaa...
Meppel - ‘Nog niet klaar, maar wel heel sfeervol.’ Cees Bijl, lid va...
Regio

Wegenbelasting in Drenthe het hoogste van het land. Friesland goedkoop

Geplaatst op donderdag 10 januari 2019 09:05
  • Fiscale bijtelling en de wegenbelasting zijn kostenposten die meetellen bij de aanschaf van een auto. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Regio - De provincies Drenthe en Overijssel houden het opcententarief voor de motorrijtuigenbelasting op hetzelfde niveau als vorig jaar. De provincies Flevoland, Friesland, Groningen en Zeeland verhogen de provinciale toeslag wel.

In acht van de twaalf provincies verandert het opcententarief niet. Autobezitters in deze provincies betalen alleen meer wegenbelasting door een verhoging van het Rijkstarief. 

Drenthe is wel de duurste provincie voor autobezitters. De totale kosten (Rijksdeel en provinciale opcenten) van de wegenbelasting voor een voertuig van 1151 tot 1250 kg zijn in Drenthe per jaar:

  • Diesel in 2019: 1.256 euro per jaar. Dat was vorig jaar nog 1.244
  • Benzine in 2019: 616 euro per jaar. Dat was 612 euro.

Automobilisten in Overijssel zijn goedkoper uit. 

  • Diesel in 2019: 1.220 euro per jaar. Dat was vorig jaar nog 1.208
  • Benzine in 2019: 584 euro per jaar. Dat was 580 euro.

Friesland is op Noord-Holland na de goedkoopste provincie. Flevolanders zijn nét iets duurder uit dan de inwoners van Overijssel. 

Groei inkomsten door groter wagenpark

Rijk en provincies verwachten voor 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen, bijna 0,2 miljard euro meer dan in 2018. De belastingopbrengsten stijgen met name door een groeiend wagenpark. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de begrotingen van provincies voor 2019.

De wegenbelasting bestaat uit een Rijksdeel en een deel dat bestemd is voor de provincies. De belastingbetaler krijgt overigens maar één aanslag. Het Rijk verwacht voor 2019 opbrengsten van bijna 4,3 miljard euro, 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Provincies verwachten ruim 1,6 miljard euro te ontvangen, 2,5 procent meer dan in 2018. In eerdere jaren hadden veranderingen in fiscale maatregelen effect op de opbrengsten, maar in 2018 en 2019 zijn de verwachte opbrengsten vooral hoger door meer autobezit en hogere tarieven bij het Rijk en enkele provincies.

Wat merken automobilisten van de tariefstijgingen?

Voor een benzinevoertuig in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilogram, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of Skoda Octavia, betaalt een eigenaar 4 tot 20 euro per jaar meer dan in 2018. De eigenaar van zo’n benzineauto betaalt in 2019 in Noord-Holland 552 euro, een Drentse autobezitter 616 euro. Het Rijksdeel voor benzinevoertuigen in deze gewichtsklasse bedraagt bijna 365 euro per jaar.

Voor dieselrijders werken de tariefsverhogingen harder door. Het Rijksdeel van dieselvoertuigen in deze gewichtsklasse bedraagt iets meer dan 1 000 euro per jaar.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.