abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel - Meppel is al druk aan het voorbereiden. Over iets minder dan ee...
Meppel - Het is vrijdagmiddag rustig in Schouwburg Ogterop. De vorige da...
Regio

Vleugje lente op Valentijnsdag

Geplaatst op dinsdag 12 februari 2019 07:35
  • Met maxima van 9 graden en een zonnetje wordt het zeer aangenaam weer. © Pixabay

pinterestmail

Regio - Verliefde stelletjes kunnen deze Valentijnsdag hun hart ophalen. Valentijn doet namelijk heerlijk zonnig weer cadeau. Niet alleen de zon versterkt het warme liefdesgevoel. Met maxima van 9 graden in het noorden tot ruim 12 in het zuidoosten lijkt de lente dichtbij, zo meldt Weeronline.

Voor het derde jaar op rij wordt het zeer zonnig op Valentijnsdag en dat is uniek. Nog nooit werd in De Bilt een serie van 3 zeer zonnige Valentijnsdagen gemeten. Sinds de zonmetingen in 1901 begonnen scheen de zon in maar liefst 47% van de gevallen niet of minder dan een uur. Op 16% van de Valentijnsdagen was het zeer zonnig met minstens 7 uur zon.

Perfect weer voor wandeling

Na een koude start, met regionaal een graadje vorst, loopt het kwik komende donderdag rap op. De maxima komen uit op 9 graden in het noorden, 11 in het midden en ruim 12 in het zuidoosten. De zon maakt overuren en veel plaatsen kunnen ruim 8 uur zon tegemoetzien. Slechts enkele stapelwolken belemmeren het zonlicht af en toe. De meeste stapelwolken zijn voor het noordoosten. In het zuiden en zuidwesten verloopt Valentijnsdag vrijwel zonovergoten.

Omdat er nauwelijks wind staat is het voor het gevoel lenteachtig in de zon. Het is dan ook perfect weer om een romantische wandeling te maken met je geliefde. Het wandelweercijfer bedraagt een 10!

Lenteachtig weer houdt aan

Na Valentijnsdag is het vleugje lente nog niet uit de lucht. Het blijft namelijk droog, vrij zonnig en zeer zacht met maxima van 10-14 graden. Mogelijk wordt het in Limburg lokaal 15 graden en dan lijkt het echt op lente. Normaal is het halverwege februari 5-7 graden. De kans op koud winterweer is voorlopig nihil.

Van koud tot volop lente

Net als dit jaar verliep Valentijnsdag in 2018 en 2017 droog en zeer zonnig. Toch was het vorig jaar veel minder lenteachtig dan dit jaar. In De Bilt steeg het kwik naar een vrij normale 5,5 graden en ’s nachts vroor het licht met -2,2 graden. In 2017 kwam de maximumtemperatuur in De Bilt uit op 9,4 graden.

Dat Valentijnsdag geheel droog verloopt is bijzonder. Sinds de start van de neerslagmetingen in 1906 viel in De Bilt op 62% van de Valentijnsdagen regen.

In 1929 beleefde Nederland de koudste Valentijnsdag sinds het begin van de metingen. In De Bilt kwam de maximumtemperatuur uit op -10,1 graden. ‘s Nachts vroor het op het hoofdstation zeer streng met -18,7 graden. Dat het ook heel anders kan bewijst de warmste Valentijnsdag ooit in 1998. Het was toen volop lente met 15,2 graden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.