abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - Het was april 1987 toen Klaas Jan Schoemaker het been brak van ...
Zuidwolde - Wat doe je als je eens iets speciaals voor je klanten wilt d...
Steenwijk - De Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk moet een nieuw thu...
Dwingeloo - De verhuisdozen staan klaar, de muren van het kantoor in De ...
Regio

Winkels in de gemeente Dalfsen mogen open op zondag

Geplaatst op woensdag 6 maart 2019 13:09
  • De Grote Markt. © Rieks Folkerts

pinterestmail

Nieuwleusen - Een meerderheid van de Dalfser raadsfracties is voor de mogelijkheid om de winkels op zondag open te stellen. Dit bleek maandagavond tijdens de raadscommissie. Ze steunen daarmee het voorstel van het college, waarin alle winkels van 12.00 tot 18.00 uur open mogen.

Vanuit de kerkelijk gemeenschappen is door een aantal mensen gebruikgemaakt van het inspreekrecht. Zo maakten zij hun zienswijze tegen de openstelling duidelijk. Daar tegenover stonden ondernemers uit drie kernen. Zij maakten namens hun ondernemersverenigingen kenbaar dat ze juist vóór openstelling zijn, waarbij ze de nadruk legden op de verbetering van hun concurrentiepositie.

Keuze

In de omliggende gemeentes zijn de winkels vaak al wel open op zondag. Door de meeste partijen werd gesteld dat iedereen, zowel ondernemers als consumenten, de vrije keuze hebben om gebruik te maken van de openstelling. Ook werd door de ondernemers benadrukt dat ze hun personeel niet verplichten om op de zondagen te gaan werken. Bij het CDA is intern nog verdeeldheid over de openstelling op zondag, maar volgens fractievoorzitter Betsy Ramerman is de meerderheid voor. Luco Nijkamp van de ChristenUnie was duidelijk tegen het plan.

Standpunten

Zeven insprekers maakten maandagavond gebruik van het moment om hun mening te geven over de koopzondagen in de gemeente Dalfsen. Ook zijn er bij de gemeente veel reacties binnengekomen van inwoners uit Rouveen, Punthorst en Staphorst. Zij maken bezwaar tegen de invoering. De bezwaarmakers vinden de zondagsrust een zeer belangrijk argument: ‘Het is een dag die door de Heer zelf is ingesteld. Het is een dag om te rusten voor ons welzijn, waarop we kunnen investeren in relaties en gezin.’

De insprekers waren predikant P. van Grup, lid van de Gereformeerde vrijgemaakte kerk. B Leijenhorst, A,Kisteman van de hersteld Hervormde gemeente en A. de Boer van de SGP. De drie vertegenwoordigers van de ondernemers waren J. Neppelenbroek uit Lemelerveld, Jan de Groot uit Nieuwleusen en Albert Huisjes uit Dalfsen.

Ondernemers

Jan de Groot, ondernemer van de Albert Heijn in Nieuwleusen, was duidelijk over de zondagsopening. ‘Als alle winkels in onze naaste omgeving dicht waren gebleven dan had ik hier niet gestaan. De Groot noemde het geen kwestie van kiezen maar van moeten. ‘Nu is al 85 procent van alle supermarkten geopend. We willen de klanten in ons dorp houden.’ Hij benadrukte nogmaals het grote belang van ondernemers voor een dorp. ‘We sponsoren verenigingen en clubs, zorgen voor werkgelegenheid en bieden ruimte voor stageplekken.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.