abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel - Meppel is al druk aan het voorbereiden. Over iets minder dan ee...
Staphorst

Verhoogde kans op natuurbrand Overijssel: brandweer start met luchtsurveillances

Geplaatst op dinsdag 16 april 2019 10:27
  • Vorige zomer brak in het Drentse Wateren een grote natuurbrand uit. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Overijssel - Veiligheidsregio IJsselland is over gegaan op fase 2, voorheen code oranje en code rood. Het houdt in dat de brandweer extra alert is. Zo is de brandweer in Overijssel vandaag gestart met luchtsurveillances.

‘Door aanhoudende droogte in de natuur is er op dit moment in Overijssel een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand’, meldt Veiligheidsregio IJsselland. ‘In geval van een natuurbrand rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit.’

De veiligheidsregio heeft besloten om naar fase 2 te gaan, vanwege de waarden van de meetstations, de droogte en de verwachte hogere temperaturen voor de komende dagen. Ook de andere oostelijke regio’s Noord- Oost Gelderland, Gelderland Midden, Gelderland Zuid en Twente zitten al in fase 2.

Wel meldt de veiligheidsregio dat tijdens deze alert fase men nog steeds gerust de natuur kan intrekken. ‘Maar wees extra alert, meld een brand direct via 112’, luidt het advies.

Paasvuren

Komend weekend zijn in de regio’s IJsselland en Twente veel paasevenementen gepland. Daarbij worden ook paasvuren ontstoken. Deze paasvuren vallen onder het immaterieel cultureel erfgoed. De brandweer adviseert, op verzoek en in samenwerking met de gemeenten, onder welke strikte veiligheidsmaatregelen deze paasvuren door kunnen gaan. Het betreft hier alleen de paasvuren waar de brandweer, op verzoek van de gemeenten, op heeft geadviseerd.

Het is aan de gemeente om de vergunning te verleren en de gemeente beslist dan ook of het paasvuur door kan gaan. ‘Uiteraard is de organisator verantwoordelijk voor het veilig verloop van het evenement.’

Fase 2

Tijdens fase 2 ‘extra alert’ geldt in de meeste gevallen dat er niet meer gestookt mag worden, ook al is er een ontheffing voor. Ook geldt dat terrein -of natuureigenaren geen open vuur mogen stoken in of bij de natuur. Dit geldt ook voor gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk of koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.

Voorheen werkte de veiligheidsregio met kleurenrisico’s. De voormalige kleuren licht- en donkergroen en geel zijn nu samen fase 1. Oranje en rood zijn fase 2.

Voor Drenthe geldt nog wel fase 1.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.