abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Kerstcadeau
Uit onderzoek onder de leden van branchevereniging Thuiswinkel.org blijkt dat webshops dit jaar meer groei verwachten in de weken voor Kerstmis dan in de weken voor Sinterklaas. Onze stelling: Ik geef mijn geliefden een cadeau tijdens kerst.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Plus Artikelen
Staphorst - De grootste wapenhandel van Nederland, wellicht van Europa, ...
Frederiksoord - De wens van Henk van Triest is uitgekomen. De schrijver ...
Meppel - ‘Samenleven in een wijk houdt niet op bij respect hebben voor...
Meppel - In de voorbeschouwingen op het laatste concert in 2018, onder d...
Staphorst

Laatste rustplaats Ebbinge Wubben gerestaureerd

Geplaatst op zaterdag 1 november 2014 19:05
  • Allard Ebbinge Wubben, zijn familie en dierbaren hebben weer een graf dat er keurig uitziet. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Rouveen - Het familiegraf van de eerste burgemeester van Staphorst, Frederik Allard Ebbinge Wubben, op het kerkhof bij de hervormde kerk van Rouveen is gerestaureerd. Alles ligt er weer piekfijn bij.

Op vrijdag 29 november wordt er gepast aandacht besteed aan het gereedkomen van de restauratie.

Dirk Kok uit Rouveen nam begin dit jaar het initiatief om de verpauperde rustplaats weer een burgemeesterlijke uitstraling te geven. Dat is gebeurd. Frederik Allard Ebbinge Wubben (1791-1874), zijn vrouw Margaretha Johanna Cornelia de Groot; moeder Adriana Hendrika Ebbinge; dochtertje Ignatia Jacoba Maria, baron Anton Coenraad Bernhard van Dongen en schout Gerrit Jan Crull kunnen tevreden zijn. Hun zerken zijn weer leesbaar, recht gelegd  en gerestaureerd, de verbrokkelde betonrand om het graf is hersteld en er een stalen laag hek kwam om de laatste rustplaats heen, in mooi blauw gespoten.

Nog één ding moet er gebeuren: er komt nog een bordje met daarop informatie over degenen die hier liggen en het jaar, dit jaar dus, dus het familiegraf in oude luister is hersteld.

Het was Dirk Kok, oud-beheerder van Museum Staphorst, die begin dit jaar aan de bel trok. Het graf van de grondlegger van Staphorst was een aanfluiting. De zerken waren onleesbaar, verzakt en gescheurd. Deze laatste rustplaats was de burgemeester en grondlegger van Staphorst onwaardig. Een gemeente die oog heeft voor haar funerair erfgoed moest wat doen, vond Kok.

Staphorst deed niet zoveel en dus besloot Kok zelf maar in actie te komen. De dorpsraad Rouveen zegde 1500 euro toe en ook het Charity Fund van Monuta droeg 2000 euro bij. Het geld is bijna op. Vooral het repareren en funderen van de betonnen rand rondom het graf was duur. Ook het materiaal voor het hekwerk moest betaald worden. Veel kon echter ook met gesloten beurzen. Het stenenbedrijf rekende niks en ook de gemeentelijke grafbeheerder werkte in zijn eigen tijd mee.

Dirk Kok is blij en trots dat het nu eindelijk klaar is. ‘Dit was begin dit jaar mijn streven’, zegt de Rouvener. Het graf ligt er weer burgemeesterlijk bij. Zo hoort het ook.’ 

Ebbinge Wubben was niet zomaar iemand. De plaatselijke beroemdheid was de grondlegger van de gemeente. Hij werd in 1811 als broekie de eerste burgemeester en hij vervulde deze taak tot 1852.

De burgemeester, politicus, later ook notaris en geschiedschrijver vond zijn laatste rustplaats op het kerkhof bij de hervormde kerk van Rouveen.

De voltooiing van de restauratie van het funerair erfgoed in Rouveen wordt zaterdagmiddag gepast ‘gevierd’ met een bijeenkomst in d’Olde Skoele, aanvang 14.00 uur.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.