abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Het is een gekkenwerk. Echt een gekkenwerk.’ Sinds een paa...
Meppel - De Nieuwveense Landen is de eerste Drentse woonwijk die volledi...
Meppel - Tussen de nog te bouwen stadswoningen op de plek van de aanbouw...
Zwartewatersklooster - Op het kerkhof in Zwartewatersklooster wordt al 7...
Staphorst

Grafzerk herbergt een mysterie

Geplaatst op woensdag 12 november 2014 13:36
  • De grafsteen van Ebbinge Wubben. ©

pinterestmail

Rouveen - Er is iets geks aan de hand met de pas gerestaureerde grafsteen van de grondlegger van de gemeente Staphorst, Frederik Allard Ebbinge Wubben. De data van geboorte en sterven kloppen niet. Een mysterie op het kerkhof in Rouveen.

Het familiegraf op het kerkhof bij de hervormde kerk van Rouveen, werd de afgelopen maanden in oude luister hersteld. Dirk Kok was de grote initiatiefnemer van het werk. Het familiegraf lag er zieltogend bij. Een burgemeester en grondlegger van Staphorst onwaardig.

Op de grafsteen van Ebbinge Wubben staan vermeld als geboorte- en sterfdatum: 1792 - 1875, maar die data kloppen niet. Ebbinge Wubben leefde namelijk van 1791 tot 1874. Zowel het geboortejaar als het sterftejaar staan een jaar te laat vermeld. Voor de restauratie stonden de data al fout op de steen en het is terecht dat dit dus ook zo gerestaureerd is.

'Niemand die het weet'

Toch is het gek. Hebben de nabestaanden zich vergist toen ze de opdracht gaven? Was het een tikfout in een grijs verleden? Zat het bij de burgerlijke stand niet goed, zoals wel vaker in die tijd, vandaar de verschillende schrijfwijzen van identiek klinkende namen. Of heeft de steenhouwer zich vergist en hebben ze het maar zo gelaten? Niemand die het weet.

Klaas Tippe, schrijver van een biografie over Ebbinge Wubben, is op de hoogte van de foutieve data op de zerk. Hij heeft er ook geen verklaring voor. Het is een beetje een mysterie. In de officiële necrologieën en biografische artikelen worden volgens Tippe de goede jaartallen wel gebruikt.

Dirk Kok, grote initiator van de restauratie en oud-beheerder van Museum Staphorst, kent het mysterie. 'De letters zijn in reliëf op de zerk aangebracht. Dan gaan we natuurlijk niet veranderen.'

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.