abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - In de Kruiskerk en wijkcentrum De Poele barst zaterdagavond 15 ...
Giethoorn - Er komt een einde aan de grote ergernis van veel Gietersen d...
Meppel - De gemeente gaat in 2019 het PMD-afval vaker inzamelen. Bij laa...
Staphorst - Schilder en houtsnijder Albert Timmerman uit Staphorst is za...
Staphorst

Staphorst onderzoekt integriteit ambtenaren

Door Eelco Kuiken op woensdag 27 mei 2015 14:11
  • Het gemeentehuis van Staphorst. Ambtenaren Ruimtelijke Ordening zouden er een potje van maken. De gemeente doet onderzoek en presenteert op 2 juli de uitkomsten. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst – Zijn ambtenaren in de gemeente Staphorst die zich bezighouden met ruimtelijke ordening integer of niet?

Op 2 juli presenteert de gemeente Staphorst een eigen onderzoek naar ernstige aantijgingen van burgers die menen met opzet benadeeld te zijn.

RTV Oost kwam een aantal maanden geleden met meerdere verhalen waaruit zou blijken dat ambtenaren moedwillig onjuiste informatie zouden verstrekken aan burgers, waardoor zij jarenlang in de ellende zitten en er bovendien enorme conflicten ontstonden in de buurt. Ook de Meppeler Courant sprak twee families die diep in de ellende zitten. Ambtenaren kunnen burgers maken en breken, zonder al te veel controle, zo zijn de aantijgingen althans.

Naar aanleiding van een aangifte bij de politiek doet het OM zelfs onderzoek naar mogelijk strafbare feiten, gepleegd door het ambtelijk apparaat. De beschuldiging luidt dat gemeentelijk medewerkers met opzet bestemmingsplankaarten zouden gebruiken die af zouden wijken van de originele kaarten, waardoor burgers simpelweg kansloos zijn. Dat zijn ernstige aantijgingen.

De twee onderzoeken, strafrechtelijk en het onderzoek naar integere ambtenaren, staan los van elkaar, maar toch zijn er uiteraard dwarsverbanden.

Gemeentesecretaris Patrick Rossen deed naar aanleiding van de aantijgingen onderzoek. Hij laat dit overigens wel toetsen door een extern bureau. De planning is om op 2 juli een extra raadsvergadering te houden om te praten over de uitkomsten.

‘De verwachting is dat dan het interne onderzoek van de gemeentesecretaris extern en onafhankelijk is getoetst en dat er dan over gesproken kan worden door het college met de raad in een openbare raadsvergadering’, zegt een woordvoerster van de gemeente.

De zaak ligt uiterst gevoelig, ook in de gemeenteraad. Dat bleek gisteravond toen ChristenUnie-voorman Dik Vedder wat vragen stelde over deze zaak. Welk extern bureau toetst het onderzoek? Geen antwoord. Wat is de onderzoeksopdracht? Geen antwoord. Worden alleen de betrokkenen gehoord die bij RTV Oost aan het woord kwamen of zijn er ook andere zaken die onderzocht zijn? Geen antwoord.

Die antwoorden komen volgens burgemeester Joop Alssema op de raadsvergadering van 2 juli. Het gaat dan om de integriteit van de ambtenaren.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.