abonneer nu
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Diever - Shakespeare kende minstens vier verschillende versies van King ...
Zuidwolde - De teamleden van De Leo’s uit Zuidwolde hebben hun dorp de...
Assen - Het blijft een bijzonder gezicht bij de tent van de Renault Form...
Meppel - Het is 20.45 uur als Ria Langenhoven haar rollator naar het mid...
Staphorst

Staphorst onderzoekt integriteit ambtenaren

Door Eelco Kuiken op woensdag 27 mei 2015 14:11
  • Het gemeentehuis van Staphorst. Ambtenaren Ruimtelijke Ordening zouden er een potje van maken. De gemeente doet onderzoek en presenteert op 2 juli de uitkomsten. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst – Zijn ambtenaren in de gemeente Staphorst die zich bezighouden met ruimtelijke ordening integer of niet?

Op 2 juli presenteert de gemeente Staphorst een eigen onderzoek naar ernstige aantijgingen van burgers die menen met opzet benadeeld te zijn.

RTV Oost kwam een aantal maanden geleden met meerdere verhalen waaruit zou blijken dat ambtenaren moedwillig onjuiste informatie zouden verstrekken aan burgers, waardoor zij jarenlang in de ellende zitten en er bovendien enorme conflicten ontstonden in de buurt. Ook de Meppeler Courant sprak twee families die diep in de ellende zitten. Ambtenaren kunnen burgers maken en breken, zonder al te veel controle, zo zijn de aantijgingen althans.

Naar aanleiding van een aangifte bij de politiek doet het OM zelfs onderzoek naar mogelijk strafbare feiten, gepleegd door het ambtelijk apparaat. De beschuldiging luidt dat gemeentelijk medewerkers met opzet bestemmingsplankaarten zouden gebruiken die af zouden wijken van de originele kaarten, waardoor burgers simpelweg kansloos zijn. Dat zijn ernstige aantijgingen.

De twee onderzoeken, strafrechtelijk en het onderzoek naar integere ambtenaren, staan los van elkaar, maar toch zijn er uiteraard dwarsverbanden.

Gemeentesecretaris Patrick Rossen deed naar aanleiding van de aantijgingen onderzoek. Hij laat dit overigens wel toetsen door een extern bureau. De planning is om op 2 juli een extra raadsvergadering te houden om te praten over de uitkomsten.

‘De verwachting is dat dan het interne onderzoek van de gemeentesecretaris extern en onafhankelijk is getoetst en dat er dan over gesproken kan worden door het college met de raad in een openbare raadsvergadering’, zegt een woordvoerster van de gemeente.

De zaak ligt uiterst gevoelig, ook in de gemeenteraad. Dat bleek gisteravond toen ChristenUnie-voorman Dik Vedder wat vragen stelde over deze zaak. Welk extern bureau toetst het onderzoek? Geen antwoord. Wat is de onderzoeksopdracht? Geen antwoord. Worden alleen de betrokkenen gehoord die bij RTV Oost aan het woord kwamen of zijn er ook andere zaken die onderzocht zijn? Geen antwoord.

Die antwoorden komen volgens burgemeester Joop Alssema op de raadsvergadering van 2 juli. Het gaat dan om de integriteit van de ambtenaren.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
27 Mei 2015 17:33
Eerlijk Oprecht
Natuurlijk zijn ambtenaren niet te integer, daar worden ze juist op geselecteerd. Ze moeten immers door dik en dun loyaal zijn aan de bestuurders, dus reukloos, smaakloos en kleurloos en uitvoeren wat hen wordt opgedragen. Of doe ik ze hier hiermee weer tekort?
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.