abonneer nu
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Diever - Shakespeare kende minstens vier verschillende versies van King ...
Zuidwolde - De teamleden van De Leo’s uit Zuidwolde hebben hun dorp de...
Assen - Het blijft een bijzonder gezicht bij de tent van de Renault Form...
Meppel - Het is 20.45 uur als Ria Langenhoven haar rollator naar het mid...
Staphorst

Gedupeerde families starten website

Door Eelco Kuiken op zaterdag 22 augustus 2015 13:21
  • © RechtvaardigStaphorst.nl

pinterestmail

Staphorst – De drie families uit Staphorst die zeggen slachtoffer te zijn van wanpraktijken van ambtenaren zijn een website begonnen: rechtvaardigstaphorst.nl.

Burgers in deze gemeente die in dezelfde situatie zitten als de initiatiefnemers worden uitgenodigd hierover te schrijven of zich te melden op de website.

‘Zoals wij zijn er nog veel meer mensen in Staphorst. Ze staan niet alleen’, zegt een van de initiatiefnemers, Eline Faber. Ze beheert de site met daarop ook blogs van de getroffenen. ‘We kregen wel aandacht in de media, maar een echt podium hadden we niet. Nu hebben we dat wel.’

Rechtvaardig Staphorst is een initiatief van de gedupeerde inwoners die al eerder in de media opdoken. Het gaat om de families Geers, Jansen en Timmerman. ‘Het is de bedoeling om de krachten te bundelen en zo samen een vuist te maken tegen de manier waarop de gemeente met haar inwoners omgaat’, zegt Eline.
De initiatiefnemers zeggen al jaren in de ellende te zitten door toedoen van ambtenaren van Staphorst die willens en wetens de boel zouden belazeren. Mensen die op de site aangeven ook problemen te hebben, kunnen door de jarenlange ervaring van de initiatiefnemers met de Staphorster ambtenaren op weg worden geholpen. ‘Zodat er een rechtvaardig Staphorst ontstaat.’

Volgens de initiatiefnemers komen burgers er vaak niet uit als ze problemen hebben. ‘Ze moeten het opnemen tegen een heel arsenaal aan juristen en specialisten. De gemeenteraad die toezicht moet houden, laat haar oren hangen naar de ambtenaren. SGP, CU en CDA blijven de grootste partijen. Dat is onlosmakelijk verbonden met het cultureel erfgoed en daar moet je zuinig op zijn, maar de keerzijde is dat deze partijen van niemand wat te duchten hebben. Nooit wordt een partij in de verkiezingen afgerekend op wanbeleid.

Dat is gevaarlijk, want daardoor kun je kritiek buitensluiten en dreig je het contact met de werkelijkheid kwijt te raken. Tijd voor de inwoners om hun stem te laten horen’, schrijven de initiatiefnemers.

Volgens de makers van de website is er geen andere manier. ‘Rechtbank, Raad van State, Overijsselse Ombudsman, interbestuurlijk toezicht van de provincie, gemeenteraad: iedereen is van de situatie op de hoogte. En ook al zijn ze het eens met de inwoners, ze staan erbij en kijken ernaar. Inwoners moeten het toezicht dus zelf organiseren.’

De zaak kwam aan het rollen toen RTV Oost in maart een aantal reportages maakte over de families die het slachtoffer zeiden te zijn van sjoemelende ambtenaren. Burgemeester Joop Alssema gaf daarna opdracht tot een intern onderzoek.

Gemeentesecretaris Patrick Rossen voerde dit uit en hij liet het onafhankelijk toetsen. De conclusies kwamen op 2 juli. Er waren wel fouten gemaakt, maar van niet-integer handelen was geen sprake. Het feitenrelaas bleef geheim. De drie families die nu de website online hebben gezet, tekenden bezwaar aan tegen die geheimhouding. Ze willen weten wat er in het rapport staat.

Lees ook: Speciale website over conflicten met gemeente Staphorst

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.