abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - In de Kruiskerk en wijkcentrum De Poele barst zaterdagavond 15 ...
Giethoorn - Er komt een einde aan de grote ergernis van veel Gietersen d...
Meppel - De gemeente gaat in 2019 het PMD-afval vaker inzamelen. Bij laa...
Staphorst - Schilder en houtsnijder Albert Timmerman uit Staphorst is za...
Staphorst

Gedupeerde families starten website

Door Eelco Kuiken op Saturday 22 August 2015 13:21
  • © RechtvaardigStaphorst.nl

pinterestmail

Staphorst – De drie families uit Staphorst die zeggen slachtoffer te zijn van wanpraktijken van ambtenaren zijn een website begonnen: rechtvaardigstaphorst.nl.

Burgers in deze gemeente die in dezelfde situatie zitten als de initiatiefnemers worden uitgenodigd hierover te schrijven of zich te melden op de website.

‘Zoals wij zijn er nog veel meer mensen in Staphorst. Ze staan niet alleen’, zegt een van de initiatiefnemers, Eline Faber. Ze beheert de site met daarop ook blogs van de getroffenen. ‘We kregen wel aandacht in de media, maar een echt podium hadden we niet. Nu hebben we dat wel.’

Rechtvaardig Staphorst is een initiatief van de gedupeerde inwoners die al eerder in de media opdoken. Het gaat om de families Geers, Jansen en Timmerman. ‘Het is de bedoeling om de krachten te bundelen en zo samen een vuist te maken tegen de manier waarop de gemeente met haar inwoners omgaat’, zegt Eline.
De initiatiefnemers zeggen al jaren in de ellende te zitten door toedoen van ambtenaren van Staphorst die willens en wetens de boel zouden belazeren. Mensen die op de site aangeven ook problemen te hebben, kunnen door de jarenlange ervaring van de initiatiefnemers met de Staphorster ambtenaren op weg worden geholpen. ‘Zodat er een rechtvaardig Staphorst ontstaat.’

Volgens de initiatiefnemers komen burgers er vaak niet uit als ze problemen hebben. ‘Ze moeten het opnemen tegen een heel arsenaal aan juristen en specialisten. De gemeenteraad die toezicht moet houden, laat haar oren hangen naar de ambtenaren. SGP, CU en CDA blijven de grootste partijen. Dat is onlosmakelijk verbonden met het cultureel erfgoed en daar moet je zuinig op zijn, maar de keerzijde is dat deze partijen van niemand wat te duchten hebben. Nooit wordt een partij in de verkiezingen afgerekend op wanbeleid.

Dat is gevaarlijk, want daardoor kun je kritiek buitensluiten en dreig je het contact met de werkelijkheid kwijt te raken. Tijd voor de inwoners om hun stem te laten horen’, schrijven de initiatiefnemers.

Volgens de makers van de website is er geen andere manier. ‘Rechtbank, Raad van State, Overijsselse Ombudsman, interbestuurlijk toezicht van de provincie, gemeenteraad: iedereen is van de situatie op de hoogte. En ook al zijn ze het eens met de inwoners, ze staan erbij en kijken ernaar. Inwoners moeten het toezicht dus zelf organiseren.’

De zaak kwam aan het rollen toen RTV Oost in maart een aantal reportages maakte over de families die het slachtoffer zeiden te zijn van sjoemelende ambtenaren. Burgemeester Joop Alssema gaf daarna opdracht tot een intern onderzoek.

Gemeentesecretaris Patrick Rossen voerde dit uit en hij liet het onafhankelijk toetsen. De conclusies kwamen op 2 juli. Er waren wel fouten gemaakt, maar van niet-integer handelen was geen sprake. Het feitenrelaas bleef geheim. De drie families die nu de website online hebben gezet, tekenden bezwaar aan tegen die geheimhouding. Ze willen weten wat er in het rapport staat.

Lees ook: Speciale website over conflicten met gemeente Staphorst

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.