abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - In de Kruiskerk en wijkcentrum De Poele barst zaterdagavond 15 ...
Giethoorn - Er komt een einde aan de grote ergernis van veel Gietersen d...
Meppel - De gemeente gaat in 2019 het PMD-afval vaker inzamelen. Bij laa...
Staphorst - Schilder en houtsnijder Albert Timmerman uit Staphorst is za...
Staphorst

‘Boer met hamer’ Henk Jansen weer thuis

Door op vrijdag 9 oktober 2015 19:49
  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Staphorst – Henk Jansen (36), de ‘boze boer’ die dinsdagavond woedend en gewapend met een houten hamer het college van B en W van Staphorst te lijf wilde gaan, is weer thuis. Tot en met vanmiddag zat hij vast.

De rust is weer een beetje weergekeerd in huize Jansen. Ook echtgenote Margje (33) is blij dat ze haar man weer in de armen kan sluiten. Henk Jansen zorgde voor enorme commotie toen hij dinsdagavond buiten zichzelf van woede met een grote houten hamer de raadzaal van de gemeente Staphorst binnenstormde. Het liep maar net goed af. Later werd Henk thuis aan de Gemeenteweg ingerekend door de politie. Die arrestatie escaleerde. De politie gebruikte volgen Henk grof geweld. Hij overweegt een klacht in te dienen.

Henk en Margje en hun vier dochters dreigen door – in hun ogen – toedoen van de gemeente Staphorst hun boerderij, een familiebezit, kwijt te raken. De gemeente Staphorst veranderde de bestemming van ‘agrarisch’ in ‘wonen’, waardoor de bank de stekker uit de hypotheek dreigt te trekken. Deze week kon een executieverkoop maar net worden voorkomen.

Henk en Margje vermoeden boze opzet bij de gemeente. In hun buurt staan woningen gepland. Die zouden zijn toegezegd, waardoor ambtenaren vinden dat de boerderij moet wijken. Let wel: hun kant van het verhaal. De gemeente ontkent dit. Er zouden veel meer zaken spelen. Onder andere de milieuvergunning zou niet in de haak zijn. Henk en Margje bezweren dat ze het pand met een agrarische bestemming kochten van familie. Er wordt al sinds jaar en dag geboerd.

Henk ontplofte dinsdagavond toen hij thuis via de radio naar de raadsvergadering luisterde. Toen een verslaggever hem belde met een vraag over de kwestie knapte er wat. Henk reed in alle staten naar het gemeentehuis en ging met een hamer het college te lijf. Althans, dat wilde hij. Raadsleden en publiek grepen net op tijd in. Henk kon zo naar binnen rennen. De voordeur stond open. De raadsvergadering is een openbare aangelegenheid. “Dat had natuurlijk nooit gemoeten”, zegt Henk terugkijkend op dit drama.

Ondanks dat hij fout zat en dat ook erkent, krijgt hij naar eigen zeggen steun van mensen die wel kunnen begrijpen dat na jarenlang traineren door de lokale overheid de stoppen doorslaan, hoewel een dergelijke daad nooit valt goed te keuren. “Er zijn nog veel meer gezinnen in deze gemeente die ook met dit bijltje hakken, maar die nooit wat durfden te zeggen. Nu gaat dat misschien wel gebeuren.”

Het echtpaar hoopt dat de wanhoopsdaad mogelijk ook iets positiefs oplevert en dat de gemeente eindelijk bij wil dragen aan een oplossing.

De gemeente Staphorst deed aangifte bij de politie van het incident. Iedereen is enorm geschrokken.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.