abonneer nu
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Diever - Shakespeare kende minstens vier verschillende versies van King ...
Zuidwolde - De teamleden van De Leo’s uit Zuidwolde hebben hun dorp de...
Assen - Het blijft een bijzonder gezicht bij de tent van de Renault Form...
Meppel - Het is 20.45 uur als Ria Langenhoven haar rollator naar het mid...
Staphorst

‘Boer met hamer’ Henk Jansen weer thuis

Door op vrijdag 9 oktober 2015 19:49
  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Staphorst – Henk Jansen (36), de ‘boze boer’ die dinsdagavond woedend en gewapend met een houten hamer het college van B en W van Staphorst te lijf wilde gaan, is weer thuis. Tot en met vanmiddag zat hij vast.

De rust is weer een beetje weergekeerd in huize Jansen. Ook echtgenote Margje (33) is blij dat ze haar man weer in de armen kan sluiten. Henk Jansen zorgde voor enorme commotie toen hij dinsdagavond buiten zichzelf van woede met een grote houten hamer de raadzaal van de gemeente Staphorst binnenstormde. Het liep maar net goed af. Later werd Henk thuis aan de Gemeenteweg ingerekend door de politie. Die arrestatie escaleerde. De politie gebruikte volgen Henk grof geweld. Hij overweegt een klacht in te dienen.

Henk en Margje en hun vier dochters dreigen door – in hun ogen – toedoen van de gemeente Staphorst hun boerderij, een familiebezit, kwijt te raken. De gemeente Staphorst veranderde de bestemming van ‘agrarisch’ in ‘wonen’, waardoor de bank de stekker uit de hypotheek dreigt te trekken. Deze week kon een executieverkoop maar net worden voorkomen.

Henk en Margje vermoeden boze opzet bij de gemeente. In hun buurt staan woningen gepland. Die zouden zijn toegezegd, waardoor ambtenaren vinden dat de boerderij moet wijken. Let wel: hun kant van het verhaal. De gemeente ontkent dit. Er zouden veel meer zaken spelen. Onder andere de milieuvergunning zou niet in de haak zijn. Henk en Margje bezweren dat ze het pand met een agrarische bestemming kochten van familie. Er wordt al sinds jaar en dag geboerd.

Henk ontplofte dinsdagavond toen hij thuis via de radio naar de raadsvergadering luisterde. Toen een verslaggever hem belde met een vraag over de kwestie knapte er wat. Henk reed in alle staten naar het gemeentehuis en ging met een hamer het college te lijf. Althans, dat wilde hij. Raadsleden en publiek grepen net op tijd in. Henk kon zo naar binnen rennen. De voordeur stond open. De raadsvergadering is een openbare aangelegenheid. “Dat had natuurlijk nooit gemoeten”, zegt Henk terugkijkend op dit drama.

Ondanks dat hij fout zat en dat ook erkent, krijgt hij naar eigen zeggen steun van mensen die wel kunnen begrijpen dat na jarenlang traineren door de lokale overheid de stoppen doorslaan, hoewel een dergelijke daad nooit valt goed te keuren. “Er zijn nog veel meer gezinnen in deze gemeente die ook met dit bijltje hakken, maar die nooit wat durfden te zeggen. Nu gaat dat misschien wel gebeuren.”

Het echtpaar hoopt dat de wanhoopsdaad mogelijk ook iets positiefs oplevert en dat de gemeente eindelijk bij wil dragen aan een oplossing.

De gemeente Staphorst deed aangifte bij de politie van het incident. Iedereen is enorm geschrokken.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
9 Okt 2015 20:52
Eerlijk Oprecht
Mooie foto, mooie boerderij, maar dat de gemeente aangifte heeft gedaan, dat begrijp ik niet. De gemeente weet soms zelf niet wat ze doet, laat staan een burger.
profielfoto
9 Okt 2015 22:50
KUIPER G
Henk laat je niet kisten door die bureaucratie !
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.