abonneer nu
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Diever - Shakespeare kende minstens vier verschillende versies van King ...
Zuidwolde - De teamleden van De Leo’s uit Zuidwolde hebben hun dorp de...
Assen - Het blijft een bijzonder gezicht bij de tent van de Renault Form...
Meppel - Het is 20.45 uur als Ria Langenhoven haar rollator naar het mid...
Staphorst

Dorpslint Staphorst staat op losse schroeven

Geplaatst op woensdag 25 november 2015 13:42
  • Het beschermd dorpsgezicht van Staphorst en Rouveen op een foto uit 2012. De rechterlijke uitspraak zou veel kunnen veranderen. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst - Het unieke geurbeleid in Staphorst, waardoor wonen en werken én agrarische activiteiten door elkaar heen kunnen bestaan in het beschermd dorpsgezicht, staat op losse schroeven.

In het ergste geval komt het unieke gemengde gebied krakend tot stilstand.

De uitspraak van de Raad van State - vorige week - over boer Henk Jansen die door het hoogste rechtscollege in het gelijk werd gesteld in een conflict over de bestemming van zijn boerderij aan de Oude Rijksweg, kan verstrekkende gevolgen hebben voor wonen langs het beschermd dorpsgezicht. B en W doen nu onderzoek naar de gevolgen van de rechterlijke uitspraak. Totdat de uitslag duidelijk is, liggen alle aanvragen voor boerderijsplitsingen en het invullen van saneringslocaties in de ijskast. Hoelang dit duurt is niet bekend.

Er bestaat landelijke regelgeving als het gaat om geurbeleid, maar omdat Staphorst zo’n bijzonder gemengd gebied kent in het beschermd dorpsgezicht met wonen, werken en boeren, heeft Staphorst eigen beleid. Daardoor ontstond er de afgelopen jaren een uniek gebied, waar boerderijen, woningen en andere bedrijfjes door elkaar heen kunnen staan. Er zijn wel dwarsverbanden met de landelijke regelgeving, maar het geurbeleid voor Staphorst is toch uniek. Daardoor kunnen boerderijen aan de streek gesplitst worden, is er saneringsbeleid en ziet het gebied eruit, zoals het eruit ziet.

De Raad van State deed vorige week een uitspraak waarin de familie Jansen in het gelijk werd gesteld en de gemeente onderuit ging. Staphorst wilde een woonbestemming op de boerderij van de familie Jansen, de boer een agrarische. De Raad van Staat deed uitspraak. De boer kreeg gelijk. Een van de ingrediënten van de uitspraak is het geurbeleid.

Landelijke regels schrijven voor dat er geurcirkels van honderd meter moeten zijn tussen wonen en agrarische bedrijvigheid met een meetpunt ergens in het midden. Staphorst kan daar niet aan voldoen. Vijftig meter is al te veel. Daarom heeft het lokale geurbeleid een bijzondere component: bij boerderijsplitsing mag het zelfs nul meter zijn, geen cirkel dus. Daardoor konden de afgelopen jaren tientallen monumentale boerderijen gesplitst worden in unieke woningen. Als dit element uit het Staphorster geurbeleid wordt gesneden, kan splitsen dus niet meer.

Daarom kondigde wethouder Bart Jaspers Faijer gisteren een onderzoek aan naar het Staphorster geurbeleid. Strookt het met landelijke regels of moet er een aanpassing komen? Gedurende dit onderzoek liggen alle aanvragen tot woningsplitsing stil. Het is niet bekend hoe lang dit duurt.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
25 Nov 2015 16:59
Eerlijk Oprecht
Eén gebied van maken met plattelandswoningen, zonder bescherming van milieuwetgeving, is dé oplossing. Past ook in de gedachte van de terugtredende overheid. Uiteindelijk is Staphorst ook zonder overheidsbemoeienis tot stand gekomen, wat we nu allemaal koesteren met allerlei monumentale subsidies.

Met overheidsbemoeienis wordt het vooral niet beter, daar zijn we nu wel achter, toch....?
profielfoto
29 Nov 2015 23:47
KUIPER G
Stop die overdreven regelgeving ! gebruik je boerenverstand !
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.