abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - Architect Rob Moritz presenteerde tijdens het gesprek met de co...
Meppel - Met de nieuwe afvalverordening betalen bedrijven in de binnenst...
Meppel - Het is onmogelijk om het gebouw van de Zuiderschool een herbest...
Ruinerwold - De weersvooruitzichten waren somber, maar de harde wind van...
Staphorst

Ds. Vreekamp, die meewerkte aan Oerijssel, overlijdt

Door Eelco Kuiken op woensdag 2 maart 2016 18:38
  • Dominee Henk Vreekamp (72) was belangrijk personage in de documentaireserie ‘Oerijssel’ deel 1 © oerijssel

  • De Rouveens filmmaker Geertjan Lassche © sous les abres

pinterestmail

Rouveen – Dominee Henk Vreekamp (72), belangrijk personage in de documentaireserie ‘Oerijssel’ deel 1 (Zunnewende) en deel 2 (Winterwende) van de Rouveense Stichting Sous les Arbers, overleed maandagmiddag bij een ongeluk in zijn woonplaats Epe.

Oerijssel is gemaakt door de Rouveense Stichting Sous les Arbres van filmmaker Geertjan Lassche. Het is een zoektocht naar heidense gebruiken en tradities in Overijssel. ‘Onvoorstelbaar maar waar. Dominee, theoloog, schrijver, dichter, muzikant, verteller en vooral ontzettend warm mens, dr. Henk Vreekamp is overleden’, zegt Lassche. ‘Zijn inbreng was van onschatbare waarde. Zonder zijn kennis zou de serie niet zijn gelukt. Het was een warme man die makkelijk contact maakte. Hij kon als geen ander een brug slaan naar de gewone mensen. Hij bleef jong van geest. Niets was hem te gek.  Het is een voorrecht hem te leren kennen. We zouden nog een derde film maken, maar daar is het niet van gekomen.’

Spraakmakend

Vreekamp reisde mee met de vertoning van de spraakmakende documentaires om tekst en uitleg te geven. Dat deed hij ook in Rouveen. Hij was een rasverteller en een expert op het gebied van heidense gebruiken. Zijn geloof verloor hij tijdens deze zoektocht naar voorwereldlijke gebruiken nooit. De predikant was een groot kenner van de Joodse, christelijke en Germaanse tradities.

Onderzoeksjournalist Geertjan Lassche maakte samen met Radio 1-presentatrice Margje Fikse twee delen van de miniserie Oerijssel: Zunnewende en Winterwende. Muzikant Jan Kooiker uit Rouveen maakte de muziek.
Wie denkt dat in christelijke gemeenschappen overblijfselen uit het heidendom weg zijn, die heeft het mis. De documentaire neemt de kijker mee naar de tijden van bijgeloof en rituelen. Dominee Vreekamp, experts op het gebied van oerverhalen, speelt een prominente rol, net als Dirk Kok uit Rouveen. Ze tonen aan dat het verleden geen verleden is, maar heden.

Lichtjes

Op veel oude plaatsen loopt bij een begrafenis het gezelschap eerst een rondje om het kerkhof. Nog altijd branden we lichtjes op de begraafplaatsen en hoor je de midwinterhoorn. Rondom de jaarwisseling; maken we lawaai en wat te denken van de levensbomen boven de deuren. Op kerstavond waart Derk met de zeven honden rond. Binnenblijven.

In de film staan dominee Vreekamp en Margje Fikse bij een verlaten Hoeve. De predikant ervaart geestelijke activiteit. ‘Die wereld is er gewoon. Het is deel van dezelfde werkelijkheid. Het is niet het christendom of dit. De twee werelden kunnen naast elkaar bestaan. Het hoeft niet iets slechts te zijn. Het kan ook een klop van God zijn op de deur van ons hart. Zo van: Ik heb iets moois voor je. De liefde drijft de vrees uit. Waar liefde is, kan geen angst zijn.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.