abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Klimverbod op hunebedden
Er mag voortaan niet meer geklommen worden op de hunebedden bij Borger. Het Hunebedcentrum en Stichting Het Drentse Landschap hebben dit weekend een verbodsbord geplaatst. De reden? Het klimmen op hunebedden zou ‘weinig respectvol’ en ‘gevaarlijk’ zijn. Een hunebed is volgens het museum en de stichting namelijk geen klimrek, maar een grafmonument.

Onze stelling: Het klimverbod op hunebedden moet gelden voor alle hunebedden in Drenthe, dus ook voor de hunebedden in Diever en Havelte.
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Meppel - Hij voetbalde op het heilige gras van Wembley. Hij speelde op O...
Meppel -In de driedelige serie ‘Levensadem’ portretteert Marcelle v...
Dalfsen - Geprezen door wandelaars, fietsers en vakantiegangers is de fr...
Steenwijk - Een mooie voorbereiding op het nieuwe seizoen; dat moet de S...
Staphorst

Rouveen maakt zich op voor derde Boerendag

Geplaatst op maandag 20 juni 2016 06:48
  • Henk Lassche, Klariska Kuiers (voorzitter Munnikenslag), Arend Harink, Elmer Brakke, Christiaan van Dalfsen, Alissa Ubak, Henk Korterink en Johan Stegeman. © Boerendag Rouveen

pinterestmail

Rouveen – Boeren en burgers met elkaar verbinden, laten zien dat melk uit een koe komt, in plaats van uit de supermarkt, dat een boerenproduct veel arbeid vergt en dat dit met liefde en vakkennis gebeurt. Dat is het doel van de Boerendag in Rouveen.

Op zaterdag 2 juli vindt de derde editie plaats. Na 2011 en 2013 genieten boeren, burgers en buitenlui tussen 10.00 en 16.00 uur wederom van al het moois dat het platteland te bieden heeft. Voor het eerst werken de Stichting Boerendag Rouveen en Dorpsvereniging Munnikenslag samen. De Boerendag maakt vanaf nu deel uit van de feestweek. De twee evenementen versterken elkaar, zo is de achterliggende gedachte. Grote sponsoren maken alles mogelijk, net als tientallen vrijwilligers.

De Boerendag in Rouveen is de laatste grote activiteit van de Munnikenweek. De feestweek van Rouveen wordt een evenement van jewelste, want op de vrijdagavond ervoor vindt -  voor het eerst - het ‘Ballonfeest Rouveen’ plaats. 35 Ballonnen kiezen het luchtruim, het maximale aantal. Het kleine dorp pakt in de Munnikenweek groter uit dan ooit.

De gezamenlijke organisatie rekent op tenminste 5000 bezoekers die per fiets, per auto of met de huifkar langs vijf uiteenlopende bedrijven trekken. Alles is gratis. Drie jaar geleden werd dit aantal ook gehaald. Vijf agrariërs doen mee. De route brengt de bezoekers langs staldeuren van een kippenboer, twee melkveebedrijven, een paardenhouderij en een kalverhouderij. Niet alleen zijn er rondleidingen, op elk erf is ook van alles te doen voor jong en oud. Elk bedrijf zorgt voor een eigen beleving. Je bent als bezoeker zo een halve dag onder de pannen.

‘We willen laten zien wat er gebeurt in de agrarische sector, waar de producten vandaan komen, wat ervoor moet gebeuren, hoe vooruitstrevend en noodzakelijk de bedrijven zijn, zegt de voorzitter van de Stichting Boerendag Rouveen, Arend Harink. ‘Een kijkje in de keuken bij de boer dus eigenlijk. Het moet leuk en leerzaam zijn. Dit past bij boerendorp Rouveen’, vindt de voorzitter van Dorpsvereniging Munnikenslag, Klariska Kuiers.
Het is een enorme organisatie en dat is ook de reden dat er drie jaar tussen de laatste versie zit en de eerstvolgende. ‘We streven ernaar dit eens in de twee á drie jaar te doen’, zegt Harink. ‘De organiserende capaciteit van de dorpsvereniging komt goed van pas.’

De Boerendag is veel meer dan een route langs diverse bedrijven. Epicentrum van de dag is het plein aan de Korte Kerkweg. Hier starten de routes die bezoekers ook per huifkar kunnen afleggen. Niet met een paard ervoor, maar met een schuddende tractor.

Op het plein vindt ook een grote Boerenmarkt plaats. Van 10.00 tot 16.00 uur laten 25 standhouders zien wat er op het gebied van het boerenleven letterlijk te koop is. Ook zijn er proeverijen en workshops, zoals stipwerk maken, schapen drijven, kaas maken en klompen snijden en natuurlijk zijn er de oude boerenambachten. Uiteraard zijn er ook allerlei leuke activiteiten te doen voor de jeugd. De Stichting Boerendag en dorpsvereniging Munnikenslag organiseren de Boerenmarkt samen. ‘Nu maar hopen op mooi weer.’

Naast de route langs vijf bedrijven en de Boerenmarkt vindt er ook een zogeheten Boerenzeskamp plaats op het feestterrein aan de Korte Kerkweg. Het lijkt een enorm spektakel te worden. Strobaalsjouwen, slootje springen, dat soort spellen staan er op het menu. Er schreven zich al 22 teams in, waardoor de inschrijving vol is. Het gaat om de reguliere zeskamp van de Dorpsvereniging. Die is speciaal voor de gelegenheid in een boerenjas gestoken.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.