abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Havelte - Een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar vanaf don...
Ruinen - Nog maar een paar jaar geleden leek de toekomst van het zwembad...
Eesveen – Het begon enkele weken geleden met een terloopse opmerking v...
Staphorst - Het was vorige week woensdag Boomfeestdag én Biddag voor G...
Staphorst

Staphorst en Albert Talen vechten door op eigen erf

Geplaatst op maandag 31 juli 2017 16:46
  • Afval van Talen op de Westerparallelweg (archieffoto). © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst – Recycleondernemer Albert Talen heeft al jaren ruzie met de gemeente Staphorst over de nasleep van een grondruil. De gemeente neemt Talen ook op de korrel bij zijn huis aan de Klaas Kloosterweg-Oost.

De ondernemer zou buiten de vergunning zaken hebben gebouwd en ander zaken illegaal hebben aangelegd. 

Een aanbouw bij zijn huis, een hellingbaan, een een verharding deugen niet volgens de gemeente. Of ze passen niet in het bestemmingsplan of ze ze zouden in afwijking van de vergunning zijn gebouwd of aangelegd. De aanbouw aan de woning is volgens de gemeente zelfs vijf meter te lang. Dat heeft het collega in een memo aan de raad laten weten.

Een hetze tegen een gezin en pure treiterij, vindt Albert Talen. Zijn relatie met de gemeente zit al jaren op een dieptepunt. Flauwekul, zegt de gemeente. Iedereen moet zich aan de regels houden en de geconstateerde zaken zijn aantoonbaar niet juist. Dat is al een tijd zo, maar Talen weigert zaken ongedaan te maken en dus moet de gemeente handhaven. Staphorst wijst er ook op dat de onafhankelijke gemeentelijke commissie voor de bezwaarschriften constateerde dat de gemeente terecht wilde optreden. Wel moest de gemeente een besluit tot handhaven beter motiveren. Dat gebeurde.

Albert Talen is vaak in het nieuws. Een grondruil bij zijn bedrijf Talen Recycling, waarbij de Westerparallelweg werd doorgetrokken en de gemeente een deel van zijn bedrijfsterrein wilde gebruiken, ontaardde in een oorlog met de gemeente en diverse rechtzaken. Talen verwijt de gemeente zich niet aan haar afspraken te houden. Staphorst zou verzuimd hebben hem goed te helpen bij het krijgen van provinciale vergunning voor zijn nieuwe terrein. Hij kon daardoor niet werken. Hij had een stuk grond waar hij niks mee kon.

Twee jaar geleden stortte hij de Westerparallelweg daarom tot drie keer toe vol troep. Het werd landelijk nieuws. Er lijkt na jaren ellende licht te zijn aan het einde van de tunnel. De provincie is van plan de vergunning te verlenen.

Talen en Staphorst zijn sindsdien geen vrienden. Het wordt erger, want de gemeente vindt ook dat de ondernemer bij zijn woning allerlei zaken illegaal oprichtte. De gemeente legde twee dwangsommen op, een van maximaal 10.000 euro en een tot maximum van 15.000 euro. Talen zegt volgens de destijds geldende regels te hebben gehandeld. Hij wijst erop de overtreding van een hellingbaan slechts 24 centimeter is. Volgens hem zou de gemeente hem destijds hebben geholpen met uitmeten. 

Pesten is het en tekenend voor Staphorst, vindt Talen. Helemaal niet, vindt de gemeente Staphorst. Volgens wethouder Bert Krale krijg je niet zomaar een dwangsom maar wordt de overtreding eerst geconstateerd. ‘Dan krijg je een brief en nog een en nog een en vervolgens, als je niet reageert, moet je als gemeente wat doen.’ 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.