abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Staphorst

Windmolens Staphorst moeten in 2020 draaien

Geplaatst op donderdag 16 november 2017 16:37
  • © Archieffoto Boom uitgevers Nieuwsmedia

pinterestmail

Staphorst – Het is niet de vraag of Staphorst drie of vier nieuwe windmolens krijgt. De vraag is alleen waar. De gemeenteraad bespreekt op 12 december een toetsingskader, waarin de uitgangspunten staan waar de bouw van de windmolens aan moet voldoen.

In januari stelt de gemeenteraad dit toetsingskader vast. De provincie Overijssel wil dat Staphorst voor 12 megawatt aan windmolens plaatst. Weigeren kan de gemeente niet meer, anders regelt Overijssel het zelf. De turbines moeten in 2020 draaien. Gemeente en provincie werken overigens samen bij de realisatie van de ‘spelregels’ waar bouw de turbines aan moet voldoen. 

Het toetsingskader geeft aan wat de regels worden. Zo moet de overlast zo beperkt mogelijk zijn, dienen de molens op een coöperatieve manier tot stand te komen en moet en ander natuurlijk ruimtelijk kunnen. Het hele Staphorster grondgebied wordt meegenomen om te kijken waar de molens kunnen komen. In opdracht van de gemeenteraad van Staphorst kijken B en W buiten het provinciale zoekgebied voor windmolens rondom Punthorst. De provincie houdt ook vast aan het oude zoekgebied. Samen de hele gemeente, behalve waar het ruimtelijk niet kan en mag.  De SGP stelde eerder al voor ook naar de Staatsbossen te kijken. Daar zou de overlast minimaal zijn.

Aanvankelijk waren GS van Overijssel van plan om Staphorst een zogeheten Provinciaal Inpassingsplan in de maag te splitsen. Dat betekent dat de provincie de gemeente buitenspel zet en het zelf gaat regelen. Dit had allemaal te maken met de weigerachtige houding van Staphorst om extra molens toe te staan. Er staan er al drie. Maar na spoedoverleg tussen de CDA-fractie in Staphorst en de CDA-Statenfractie diende CDA-Statenlid Henk Meulink namens de Statenfracties van CDA, CU en SGP een motie in die het college van GS opriep Staphorst tot eind 2017 de ruimte te geven om met concrete plannen te komen om windmolens te realiseren. Gemeente en provincie werken nu samen aan het toetsingskader. De gemeenteraad moet dit vaststellen, maar de raad kan ook besluiten om dit niet te doen. Dan is de provincie de baas in Staphorst en regelt Overijssel de plaatsing. Als de kaders vastliggen voor nieuwe windmolens in Staphorst, wordt gekeken naar de initiatieven die er zijn. Voldoen deze aan de regels dan is de kans groot dat een aantal initiatiefnemers molens mag bouwen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.