abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In Meppel breidt de wijk Berggierslanden zich in rap tempo uit. In dit d...
Omwonenden van percelen met bloembollen in Drenthe en met name in de gem...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Plus Artikelen
Nieuwleusen - Voor de open imkerijdag van de bijenhouders Nieuwleusen en...
Staphorst - Grandioos weer, 33 heteluchtballonnen, tweehonderd passagier...
Zuidwolde - Kar Ga Door loopt zo langzamerhand tegen de grenzen aan wat ...
Nijeveen - Louise Groen wil volgende week met een sponsoractie - tijdens...
Staphorst

CDA hekelt identiteitsgebonden instelling

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018 13:29
  • De Meestershof in Staphorst wordt verbouwd. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst - Het CDA in Staphorst is tegen de bouw van de reformatorische zorginstelling, zoals de Stichting Wonen en Zorg Staphorst die wil realiseren bij De Meestershof. ‘Dit verdeelt de maatschappij.’

Toch stemde het CDA maandagavond tijdens de raadsvergadering wel voor het plan. Alleen de ruimtelijke ordening kwam in de gemeenteraad aan de orde en die is tiptop orde.

Het CDA gaf maandagavond tijdens de raadsvergadering wel een hele duidelijke stemverklaring af. Het CDA is mordicus tegen identiteitsgebonden wonen voor ouderen. Dat hoeft volgens het CDA niet op een speciale plek met speciale regels, ‘waar bepaalde mensen niet welkom zijn’.

‘Verdeelt de maatschappij’

Raadslid Genevive Compagner: ‘Wij zijn tegen identiteitsgebonden wonen. Dit verdeelt de maatschappij, terwijl we juist door elkaar heen wonen in de samenleving. De een is niet beter of minder dan de ander. Ook kan zorg prima in een gezamenlijk zorgcomplex worden verleend. Iedereen moet de ruimte krijgen om de eigen identiteit te behouden, maar daarvoor is een afscheiding van de maatschappij niet nodig en niet wenselijk. Aan de Meestetshof worden sommige mensen gewogen en te licht bevonden. Wat maakt een dergelijke selectie aan de poort rechtvaardig? Ik heb het antwoord niet. Dit past niet bij ons coalitieakkoord Samen voor elkaar.’

Ruimte

Het CDA ging echter niet voor de plannen liggen. Al eerder maakte de coalitiepartijen de afspraak dat er ruimte zou zijn voor een identiteitsgebonden zorginstelling.

Het complex De Meestershof in Staphorst wordt uitgebreid met twaalf zorg- en zes woonappartementen. Daarnaast komen er algemene ruimtes voor welzijnsactiviteiten. De stichting Wonen en Zorg Staphorst zorgt voor de financiering van de bouw.

De Meestershof bestaat nu uit elf verhuurwoningen en een beheerderswoning.

Wachtlijst

De Stichting Wonen en Zorg Staphorst probeert al tien jaar reformatorische verpleeghuiszorg te realiseren in Staphorst. Uit eigen onderzoek blijkt dat er in de gemeente Staphorst daarvoor te weinig ruimte is. De stichting beheert De Meestershof, waarvoor een wachtlijst bestaat.

In Staphorst staat wel zorgcentrum De Berghorst, maar dat heeft geen reformatorische identiteit. De woonvormen van Wonen en Zorg Staphorst zijn in eerste instantie bedoeld voor kerkelijk meelevende donateurs van de stichting. Die heeft de steun van hersteld hervormde gemeenten in Staphorst, Rouveen en Nieuwleusen, de oud gereformeerde gemeente Rouveen en de gereformeerde gemeente Zwolle, samen goed voor zo’n 8000 doopleden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.