abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - In de Kruiskerk en wijkcentrum De Poele barst zaterdagavond 15 ...
Giethoorn - Er komt een einde aan de grote ergernis van veel Gietersen d...
Meppel - De gemeente gaat in 2019 het PMD-afval vaker inzamelen. Bij laa...
Staphorst - Schilder en houtsnijder Albert Timmerman uit Staphorst is za...
Staphorst

Dit is hem: de Mariaklok

Geplaatst op Wednesday 10 October 2018 19:31
  • Een exclusief kijkje in de ‘keuken’ van Laudy. © Streekredactie

pinterestmail

Staphorst - Dit is hem dan, de klok zoals deze vrijdagavond gegoten gaat worden. Althans, het is een mal, van de Mariaklok die vrijdagavond bij Kerkenland, reeds in de schemering door de professionals van Laudy uit Finsterwolde gegoten wordt.

Het is een exclusieve foto uit het bedrijf in Finsterwolde. Vrijdagavond rond de klok van negen uur beginnen de experts van Laudy met het gieten van een replica van de Mariaklok die tot medio 1943 in de toren van de Grote Kerk in Staphorst hing. Het origineel uit 1417 werd door de Duitsers geroofd. Ook de tweede klok, gemaakt door Geert van Wou in 1512, ging naar Duitsland. Dit exemplaar kwam terug, maar met een scheur. Reparatie volgde, maar in 1958 barstte de naad weer open en sinds 1960 stond de klok in de tuin van de Grote Kerk.

De Stichting Historieherstel Staphorst, vorig jaar opgericht, laat de Van Wou-klok momenteel restaureren bij Eijsbouts in Asten. Laudy giet vrijdag en zaterdag de replica van de Mariaklok. Samen komen ze te hangen in een nog te maken klokkenstoel die komt te staan bij Kerkenland.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.