abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Motorcross
Crossende motoren produceren veel lawaai. Dat bleek onlangs weer in Steenwijkerland, waar de motoren tot in het Kornputkwartier te horen waren. In Staphorst vechten omwonenden van een crossbaan vanwege de overlast de omgevingsvergunning voor de rechter aan. Onze stelling: Een keer per maand lawaai door een motorcross vind ik acceptabel.
dossiers
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Plus Artikelen
Meppel - Roué Verveer heeft één doel in Ogterop. Hij wil het publiek ...
Ruinen - De voorbereiding was niet helemaal optimaal. Bepaald niet eigen...
Zuidwolde - Achter een woning aan de Drogterweg in Zuidwolde is woensdag...
Meppel - De Meppeler vrijwilligersprijs De Meer Dan Handen Awards is don...
Staphorst

Dit is hem: de Mariaklok

Geplaatst op woensdag 10 oktober 2018 19:31
  • Een exclusief kijkje in de ‘keuken’ van Laudy. © Streekredactie

pinterestmail

Staphorst - Dit is hem dan, de klok zoals deze vrijdagavond gegoten gaat worden. Althans, het is een mal, van de Mariaklok die vrijdagavond bij Kerkenland, reeds in de schemering door de professionals van Laudy uit Finsterwolde gegoten wordt.

Het is een exclusieve foto uit het bedrijf in Finsterwolde. Vrijdagavond rond de klok van negen uur beginnen de experts van Laudy met het gieten van een replica van de Mariaklok die tot medio 1943 in de toren van de Grote Kerk in Staphorst hing. Het origineel uit 1417 werd door de Duitsers geroofd. Ook de tweede klok, gemaakt door Geert van Wou in 1512, ging naar Duitsland. Dit exemplaar kwam terug, maar met een scheur. Reparatie volgde, maar in 1958 barstte de naad weer open en sinds 1960 stond de klok in de tuin van de Grote Kerk.

De Stichting Historieherstel Staphorst, vorig jaar opgericht, laat de Van Wou-klok momenteel restaureren bij Eijsbouts in Asten. Laudy giet vrijdag en zaterdag de replica van de Mariaklok. Samen komen ze te hangen in een nog te maken klokkenstoel die komt te staan bij Kerkenland.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.