abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Havelte - Een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar vanaf don...
Ruinen - Nog maar een paar jaar geleden leek de toekomst van het zwembad...
Eesveen – Het begon enkele weken geleden met een terloopse opmerking v...
Staphorst - Het was vorige week woensdag Boomfeestdag én Biddag voor G...
Staphorst

Staphorst hard aangepakt om strafmaatregel tegen afvalverwerker Talen

Geplaatst op woensdag 28 november 2018 13:59
  • De gemeente heeft sloot terrein in Staphorst af. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Den Haag / Staphorst - Grote vraagtekens vandaag bij de Raad van State over een nieuwe strafmaatregel tegen afvalverwerker Talen in Staphorst. De gemeente Staphorst heeft hekken rond zijn bedrijfsterrein aan de Burgemeester Niemeijerstraat geplaatst vanwege brandgevaar.

Talen heeft de Raad nu in een spoedzitting gevraagd om de hekken te verwijderen, zodat hij zijn terrein weer op kan.

De ontdekking van olie in een ondeugdelijk vat vormde de aanleiding tot de strafmaatregel van de gemeente. Volgens de advocate van Talen is die maatregel disproportioneel en ook absurd. Talen wil die olie ook afvoeren, maar kan er niet bij vanwege de hekken.

De voorzitter van de Raad vond het moeilijk te rijmen dat de gemeente spreekt van acuut brandgevaar op het afvalterrein zonder de olie meteen te laten afvoeren of het zelf te doen. En wat de raadsvoorzitter nog minder begreep is het feit dat de olie er al begin deze maand werd aangetroffen door controleurs van de gemeente.

Onvolledige melding

Of de maatregel tegen Talen proportioneel is, is ook de vraag. Voor de opslag van de olie en andere materialen had Talen geen melding gedaan bij de gemeente. Dat gaf de gemeente ook een juridische mogelijkheid om in te grijpen. Maar Talen had wel gemeld. De melding was alleen niet volledig. Die is nu aangevuld en de gemeente gaat aanstaande dinsdag beslissen of de melding deugt en Talen weer aan de slag kan.

Intussen is er al een aantal weken sprake van 24-uurs bewaking rond het bedrijfsterrein. Mogelijk speelt daarbij een rol dat een ander bedrijfsterrein van Talen in Meppel afbrandde. Volgens Talen was hij op dat moment niet meer eigenaar van dat terrein.

Als de melding van Talen deugt, wil de gemeente de hekken nog vier weken laten staan. Omdat de regels voorschrijven dat pas vier weken na een melding de activiteiten officieel mogen beginnen.

De woordvoerster van de gemeente weigerde na de spoedzitting een toelichting te geven. De Raad van State beslist volgende week of de hekken moeten worden verwijderd.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.