abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Het is een gekkenwerk. Echt een gekkenwerk.’ Sinds een paa...
Meppel - De Nieuwveense Landen is de eerste Drentse woonwijk die volledi...
Meppel - Tussen de nog te bouwen stadswoningen op de plek van de aanbouw...
Zwartewatersklooster - Op het kerkhof in Zwartewatersklooster wordt al 7...
Staphorst

Opsporingsambtenaren mogen de gemeentegrens over

Geplaatst op zaterdag 1 december 2018 17:33
  • Parkeeroverlast Staphorst-Noord © Streekredactie

pinterestmail

Staphorst - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in het buitengebied van Overijssel gaan nauwer met elkaar samenwerken. Met ingang van deze week mogen zij ook op elkaars grondgebied controleren en handhaven.

Dit is geregeld in een convenant, waaronder alle betrokken woensdag hun handtekening hebben gezet. De nauwe samenwerking moet ervoor zorgen dat er een grotere pakkans is voor overtreders van de wet- en regelgeving in het buitengebied. In Staphorst zijn twee a drie boa’s actief. Ze controleren vooral op foutparkeren.

Partijen als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, waterschappen, de provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat of landgoedeigenaren hebben allemaal boa’s in dienst. Het gaat om boswachters, jachtopzieners, medewerkers van bouw- en woningtoezicht of handhavers op het water. Ze zijn de ogen en oren van de politie in het buitengebied.

MEER OVER DIT ONDERWERP

Bevoegdheid

De bevoegdheden van deze handhavers hielden tot nu toe op bij de grenzen van het terrein van hun werkgever. Buiten dit terrein mochten zij hun bevoegdheden niet gebruiken. Het convenant maakt mogelijk dat deze werkgevers nu onderling afspraken maken zodat de handhavers ook op elkaars terreinen kunnen werken. Ook worden gezamenlijke handhavingsacties mogelijk, en kan men gebruik maken van elkaars expertise. Het convenant is ondertekend door veertig partijen, en opgesteld in nauwe afstemming met het Openbaar Ministerie en de Politie Oost-Nederland.

Samenwerking

In de Kop van Overijssel wordt in het kader van het Waterplan al langer op deze manier samengewerkt. De ervaringen zijn hier positief. Met het convenant dat is getekend kunnen instanties in de hele provincie met elkaar samenwerken.

Overtreding van regelgeving in het buitengebied is een grote ergernis en kan leiden tot schade aan natuur of milieuvervuiling.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.