abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel - Meppel is al druk aan het voorbereiden. Over iets minder dan ee...
Meppel - Het is vrijdagmiddag rustig in Schouwburg Ogterop. De vorige da...
Staphorst

Hekken rondom terrein van Talen Recycling in Staphorst verwijderd

Geplaatst op vrijdag 7 december 2018 10:43
  • De hekken zijn verwijderd door de gemeente. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst - Begin november sloot de gemeente Staphorst het terrein van recyclebedrijf Talen hermetisch af met hekken. Deze week werd de omheining weggehaald. Volgens de gemeente omdat Talen beloofde het terrein alleen als opslagruimte voor vrachtwagens en lege containers te gebruiken, volgens Talen omdat Staphorst geen zaak heeft.

Talen heeft geen vergunning meer om recycle-activiteiten te ontplooien. Nadat een handhaver olie had gevonden, gingen de hekken om het perceel. Talen ging toch door met verboden en gevaarlijke activiteiten – meer dan olie alleen - en dus moest er gehandhaafd worden, in het kader van de veiligheid, aldus de gemeente.

Volgens Talen ging het om een vaatje olie en kom je die bij de meeste bedrijven wel tegen en lagen er banden om op transport te gaan naar Stadskanaal, waar Talen ook een vestiging heeft. Hij stapte naar de voorzieningenrechter van de Raad van State. Die zou een dezer dagen uitspraak doen. De hekken zijn weg en dat zegt volgens Albert Talen wel genoeg. ‘Voor de tijd dat ik mijn bedrijf niet mocht gebruiken, dien ik een schadevergoeding in.’ Er hoeft nu feitelijk geen uitspraak te komen, maar Talen wil toch die deze er komt. ‘Dat is nodig voor de schadeafwikkeling.’

Onmin

Talen leeft al langer in onmin met de gemeente Staphorst. Oorzaak is een grondruil. Staphorst wilde een weg doortrekken en had daarvoor gronden nodig van Talen. De verloren gegane bedrijfsgrond kreeg Talen via een ruil terug in de vorm van een belendend perceel. Het liep spaak met het verkrijgen van de zware provinciale vergunningen. Talen gaf de gemeente de schuld van de problemen. Die meldde zich aan alle afspraken te hebben gehouden. Talen stortte uit frustratie meerdere keren de weg vol afval. Dat werd landelijk nieuws.

Verkoop

Het perceel in Staphorst wordt door Talen verkocht aan de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), onderdeel van de provincie. Die zorgt bij effectuering vervolgens voor sanering en ontwikkeling. Volgens Talen gaat dit moeizaam. HMO zou helpen de activiteiten te verplaatsen naar Meppel, maar plots zegde eigenaar in Meppel de huur hier op.

Talen vindt dat HMO niet goed onderhandelt, HMO meldt dat Talen de huur in Meppel niet betaalde, de ondernemer zegt dat de huurder zijn afspraken niet nakwam. Als het allemaal niet lukt is Talen van plan om Staphorst weer in gebruik te nemen, vooral voor de overslag, dus zaken verzamelen die vervolgens verder op transport gaan naar Stadskanaal.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.