abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Het is een gekkenwerk. Echt een gekkenwerk.’ Sinds een paa...
Meppel - De Nieuwveense Landen is de eerste Drentse woonwijk die volledi...
Meppel - Tussen de nog te bouwen stadswoningen op de plek van de aanbouw...
Zwartewatersklooster - Op het kerkhof in Zwartewatersklooster wordt al 7...
Staphorst

Hekken rondom terrein van Talen Recycling in Staphorst verwijderd

Geplaatst op vrijdag 7 december 2018 10:43
  • De hekken zijn verwijderd door de gemeente. © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst - Begin november sloot de gemeente Staphorst het terrein van recyclebedrijf Talen hermetisch af met hekken. Deze week werd de omheining weggehaald. Volgens de gemeente omdat Talen beloofde het terrein alleen als opslagruimte voor vrachtwagens en lege containers te gebruiken, volgens Talen omdat Staphorst geen zaak heeft.

Talen heeft geen vergunning meer om recycle-activiteiten te ontplooien. Nadat een handhaver olie had gevonden, gingen de hekken om het perceel. Talen ging toch door met verboden en gevaarlijke activiteiten – meer dan olie alleen - en dus moest er gehandhaafd worden, in het kader van de veiligheid, aldus de gemeente.

Volgens Talen ging het om een vaatje olie en kom je die bij de meeste bedrijven wel tegen en lagen er banden om op transport te gaan naar Stadskanaal, waar Talen ook een vestiging heeft. Hij stapte naar de voorzieningenrechter van de Raad van State. Die zou een dezer dagen uitspraak doen. De hekken zijn weg en dat zegt volgens Albert Talen wel genoeg. ‘Voor de tijd dat ik mijn bedrijf niet mocht gebruiken, dien ik een schadevergoeding in.’ Er hoeft nu feitelijk geen uitspraak te komen, maar Talen wil toch die deze er komt. ‘Dat is nodig voor de schadeafwikkeling.’

Onmin

Talen leeft al langer in onmin met de gemeente Staphorst. Oorzaak is een grondruil. Staphorst wilde een weg doortrekken en had daarvoor gronden nodig van Talen. De verloren gegane bedrijfsgrond kreeg Talen via een ruil terug in de vorm van een belendend perceel. Het liep spaak met het verkrijgen van de zware provinciale vergunningen. Talen gaf de gemeente de schuld van de problemen. Die meldde zich aan alle afspraken te hebben gehouden. Talen stortte uit frustratie meerdere keren de weg vol afval. Dat werd landelijk nieuws.

Verkoop

Het perceel in Staphorst wordt door Talen verkocht aan de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), onderdeel van de provincie. Die zorgt bij effectuering vervolgens voor sanering en ontwikkeling. Volgens Talen gaat dit moeizaam. HMO zou helpen de activiteiten te verplaatsen naar Meppel, maar plots zegde eigenaar in Meppel de huur hier op.

Talen vindt dat HMO niet goed onderhandelt, HMO meldt dat Talen de huur in Meppel niet betaalde, de ondernemer zegt dat de huurder zijn afspraken niet nakwam. Als het allemaal niet lukt is Talen van plan om Staphorst weer in gebruik te nemen, vooral voor de overslag, dus zaken verzamelen die vervolgens verder op transport gaan naar Stadskanaal.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.