abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Staphorst

Commissie: ‘Laat effect windpark Staphorst op landschap, vogels en vleermuizen zien’

Geplaatst op woensdag 19 december 2018 12:01
  • © Streekredactie / Eelco Kuiken

pinterestmail

Staphorst - De commissie m.e.r. adviseert om in het milieueffectrapport (MER) voor Windpark Staphorst in het bijzonder te kijken naar de effecten op het landschap, vogels en vleermuizen.

Daarnaast vraagt de commissie om optimalisatiemogelijkheden (van de posities) van de windturbines te onderzoeken, omdat dit mogelijk positieve effecten heeft op het milieu en de leefomgeving.

De gemeente Staphorst wil een windpark van de lokale coöperatie Wij Duurzaam Staphorst met drie tot vier turbines en een vermogen van 12 megawatt mogelijk maken. Het windpark komt aan de zuidoostkant van de kern van Staphorst, nabij de Boswachterij Staphorst.

Voordat de gemeente een besluit neemt over het windpark, worden de milieueffecten onderzocht in een MER. De gemeente heeft de commissie om advies gevraagd over de gewenste inhoud van het rapport.

Onderbouwing van de locatie

De commissie vindt dat in de MER een navolgbare onderbouwing van de totstandkoming van de locatie moet komen. Over de komst van de windmolens naar het gebied De Lommert is veel te doen in Staphorst. Bewoners van De Lommert vinden dat ze geen inspraak hebben gehad. Onlangs maakte de provincie Overijssel bekend dat het geen onderzoek doet naar de procedure rondom de komst van drie windmolens in het gebied.

Daarnaast beschouwt de commissie een onderbouwing van de keuze voor de verschillende opstellingsalternatieven als essentiële informatie in het MER.

Posities windturbines

In het milieueffectrapport zullen verschillende opstellingsalternatieven (posities) van windturbines worden onderzocht, bijvoorbeeld in een lijnopstelling parallel aan de spoorlijn Zwolle-Meppel of in een cluster. De Commissie adviseert om deze opstellingsalternatieven te vergelijken qua milieueffecten en daarbij nadrukkelijk de effecten op het landschap en de effecten op vogels en vleermuizen in en rondom Boswachterij Staphorst in beeld te brengen.

De Commissie vraagt ook om in het milieueffectrapport te kijken naar optimalisatiemogelijkheden van de opstellingsalternatieven, omdat dit mogelijk zorgt voor minder geluidshinder en/of meer energieopbrengst.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.