abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel - Meppel is al druk aan het voorbereiden. Over iets minder dan ee...
Meppel - Het is vrijdagmiddag rustig in Schouwburg Ogterop. De vorige da...
Staphorst

Jongeren in Staphorst hebben geen behoefte aan bus op zondag

Geplaatst op dinsdag 12 februari 2019 16:03
  • Lijn 40 rijdt van Zwolle via onder andere Staphorst naar Meppel. © Ebel Zandstra

pinterestmail

Staphorst - Uit een enquête over het openbaar vervoer in de gemeente Staphorst blijkt dat onder jongeren er weinig tot geen behoefte is aan busvervoer aan zondag. De enquête is in december 2018 afgenomen, door de Jongerenraad Staphorst.

Vooral in de leeftijdscategorie tot en met 17 jaar is er nauwelijks behoefte hieraan. Op een schaal van 1 (helemaal geen behoefte) tot 10 (veel behoefte) is het gemiddelde cijfer op deze stelling in deze leeftijdscategorie 1,8. Onder jongeren van 18 tot en met 25 jaar is er al iets meer vraag naar: 4,0. In de leeftijdscategorie ouder dan 25 jaar komt naar voren dat ze niet voor als tegen de stelling zijn. Gemiddeld is het cijfer op de stelling over busvervoer op zondag een 3.

De behoefte aan busvervoer na 20.00 uur blijkt daarentegen veel groter. De respondenten gaven als antwoord op deze stelling gemiddeld een 7.

Uitbreiding

Op de vraag of de buslijn uitgebreid moet worden geeft meer dan 50 procent aan hier geen behoefte aan te hebben. Wat opvalt is dat ruim een kwart van de bevraagden graag een uitbreiding van de bus-route naar de oostkant van het spoor ziet. Aan een uitbreiding naar een van de industrieterreinen of de Slagen lijkt weinig behoefte.

Uit de toelichtingen blijkt bovendien dat er veel vraag is naar grotere bussen in de ochtend. Deze zitten veelal overvol.

Vraagstukken

De vragenlijst is door 473 respondenten ingevuld en geeft inzicht in meerdere vraagstukken rondom het openbaar vervoer in de gemeente Staphorst. Ruim 80 procent van de respondenten wordt vertegenwoordigd door de leeftijdscategorie tot en met 25 jaar.

De resultaten van de enquête worden gepresenteerd tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 12 februari.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.