abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - Jongeren van diverse Drentse brandweerkorpsen hebben zaterdag a...
Meppel - Koningsdag in Meppel vindt dit jaar in afgeslankte vorm plaats....
Zuidwolde - Liefhebbers van toptennis kunnen vanaf zondag 7 april terech...
Havelte - De zoektocht naar een enthousiaste horecaondernemer voor het i...
Staphorst

Waterschap en Wij Duurzaam Staphorst gaan voor 13.000 huishoudens windenergie opwekken

Geplaatst op vrijdag 15 maart 2019 15:44
  • Roelof Compagner (links) van Wij Duurzaam Staphorst, en Hans de Jong van WDODelta, ondertekenden de overeenkomst voor windenergie. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

pinterestmail

Staphorst - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst (WDS) gaan samen met een windpark 12 megawatt aan energie gaan opwekken. Dat komt overeen met het gemiddelde elektriciteitsverbruik van ruim 13.000 huishoudens.

Roelof Compagner, voorzitter Wij Duurzaam Staphorst, en Hans de Jong, bestuurslid WDODelta, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. Het waterschap wordt voor 20 procent aandeelhouder in het op te richten windpark. Daarmee is het zowel financieel als bestuurlijk partner.

‘Het voorkeursalternatief waar de windmolens komen, is gekozen en de vergunningsaanvragen bij de gemeente en provincie zijn gedaan. Er wordt intussen hard verder gewerkt aan de voorbereidingen van het windpark’, zegt Compagner. ‘De bedoeling is dat we in 2021 groene stroom produceren.’

Energieneutraal in 2025

Het waterschap wil in 2025 energieneutraal zijn. Participeren in lokale projecten voor het duurzaam opwekken van energie is daarvan één van de maatregelen. ‘Het waterschap wil uiterlijk in 2025 energieneutraal zijn door evenveel groene stroom te produceren als er verbruikt wordt’, licht De Jong toe.

‘Dat bereiken we met de productie van biogas op een aantal van onze rioolwaterzuiveringen en met het plaatsen van zonnepanelen op eigen terreinen en bedrijfsgebouwen. Windenergie past daar ook prima bij en levert een belangrijke bijdrage.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.