abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Westerveld

RIVM: meer onderzoek nodig naar bestrijdingsmiddelen

Geplaatst op donderdag 11 april 2019 15:43
  • Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt levert in Westerveld nog altijd veel discussie op. © Grenzeloos Media

pinterestmail

Diever - Er moet een nieuw onderzoek komen om eventuele gezondheidsrisico’s voor omwonenden van bollenvelden voor alle gebruikte bestrijdingsmiddelen preciezer in te kunnen schatten. Dat staat in het blootstellingsonderzoek gedaan naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het effect op de directe omgeving.

Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de resultaten van dat onderzoek donderdag bekend gemaakt. In het onderzoek staat dat omwonenden van bollenvelden in contact komen met bestrijdingsmiddelen. Uit het Onderzoek Blootstelling Omwonenden (OBO) blijkt dat zij bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. ‘Dit kan het gevolg zijn van het gebruik van deze middelen in de omgeving, maar andere bronnen, zoals voedsel, kunnen daar ook aan bijdragen. Van de onderzochte bestrijdingsmiddelen overschreden de gemeten gehalten in de lucht of urine geen risicogrenzen’, zo staat in het RIVM-rapport te lezen’. In de landbouw wordt regelmatig met bestrijdingsmiddelen gewerkt. Omwonenden, en zeker inwoners van de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe, maken zich grote zorgen of dit een risico vormt voor hun gezondheid. Stichting Bollenboos verzet zich al jaren tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Westerveld en sinds kort is er ook een actiegroep Meten = Weten actief.

In het RIVM-rapport staat verder dat ‘restanten van bestrijdingsmiddelen die op de onderzochte bollenvelden zijn gebruikt, zijn teruggevonden in de buitenlucht rond woningen in de buurt. Ook in het stof op de deurmat en in het huisstof zaten resten. Daarnaast zijn ze aangetroffen in de urine van omwonenden van bloembollenvelden, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Dit was ook het geval in de urine van mensen die op meer dan 500 meter afstand van agrarische velden woonden. Ook zijn bij bollentelers en hun gezinsleden hogere concentraties bestrijdingsmiddelen gemeten dan bij andere omwonenden’.

Op basis van het huidige onderzoek vindt het RIVM het nodig om een brede werkgroep te laten verkennen of en hoe nader gezondheidsonderzoek ingevuld kan worden. Op die manier kan er ook naar andere aandoeningen en klachten worden gekeken, zoals bijvoorbeeld effecten op cognitieve ontwikkeling of autisme. Ook verdient de gezondheid van kwetsbare groepen, zoals kinderen jonger dan 16 weken, speciale aandacht.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.