abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Westerveld

Zomerzinnen gaat grens over

Geplaatst op vrijdag 12 april 2019 08:22
  • De nieuwe ambassadeur van Zomerzinnen Mathijs Ligt uit Diever samen met festivalprogrammeur Annette Timmer. © Wim Dooren

pinterestmail

Dwingeloo - Zomerzinnen is in 2007 als literair midzomerfestival begonnen: laagdrempelig, gezellig, met cultuur op niveau, georganiseerd door Biblionet Drenthe in samenwerking met alle literaire organisaties en veel vrijwilligers. In de loop der jaren is het festival gegroeid en op verschillende plaatsen in Drenthe gehouden. Zomerzinnen keerde vorig jaar definitief terug in Dwingeloo.

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma opent op 22 juni om 15.00 uur het festival. In de zalen van Hotel & Restaurant Wesseling en Grand Café de Brink, in de Sint Nicolaaskerk, het koetshuis en een grote tent worden daarna lezingen en interviews gegeven. Dit jaar door onder meer Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Suzanna Jansen, Vonne van der Meer, Marcel Möring, Erna Sassen, Rosita Steenbeek, Bert Wagendorp, Levi Weemoedt, Jeroen Zijlstra en Tjitske Jansen. Gerdien Verschoor wordt geïnterviewd over Het meisje en de geleerde, kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts. Heel toepasselijk in dit Rembrandt-jaar. Voor veel mensen een kennismaking met de schrijfster én met de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In juli volgt ze Dirk Mulder op. Verder maakte festivalprogrammeur Annette Timmer woensdag bekend dat er ook een bundel met in het Duits en Engels vertaalde gedichten van Erik Harteveld gepresenteerd wordt.

Interview

Meer dan dertig landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten zijn er tijdens de 13e editie te bewonderen. Leden van Drentse Literatuurclubs en bibliotheken krijgen behalve korting op de toegangsprijs een exclusief interview met Tessa de Loo. Zij komt speciaal voor Zomerzinnen in juni uit Portugal, waar ze al een kwart eeuw woont. Aanleiding is haar boek De tweeling - achter de schermen, het verhaal van een wereldwijde bestseller.

Muzikaal feest

Het festival Zomerzinnen is ook muzikaal een feest. Zo komt Frank Groothof op 22 juni met een ode aan het oeuvre van Harry Bannink, maken Bert Hadders en Ottto Groote een muzikale reis de grens over en de geschiedenis in en brengt Erik van Muiswinkel het programma ‘Buigt Allen Mee Voor Drs. P!

Nieuwe ambassadeur van Zomerzinnen is Matijs Lips. De 33-jarige inwoner van Diever geeft les aan het Dr. Nassau College in Beilen en werd vorig jaar uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Zijn leerlingen strijden op het festival om de Taaltrofee en interviewen Erna Sassen over haar boek ‘Er is geen vorm waarin ik pas’.

Het festivalterrein van Zomerzinnen op de Brink is gratis te bezoeken. Voor de lezingen en optredens wordt entree gevraagd. De kaartverkoop start op 1 mei.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.