abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel - Meppel is al druk aan het voorbereiden. Over iets minder dan ee...
Meppel - Het is vrijdagmiddag rustig in Schouwburg Ogterop. De vorige da...
Westerveld

Van Hofwegen stopt als directeur van NoordWestGroep/IGSD

Door Marianne Weegenaar op donderdag 10 augustus 2017 14:59
Laatste wijziging: 11 augustus 2017 09:52
  • Gerrit van Hofwegen. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Gerrit van Hofwegen stopt als directeur van de NoordWestGroep/IGSD. De verschillen van inzicht over de veranderingen door de Participatiewet met de gemeente Steenwijkerland zijn voor hem onoverbrugbaar.

Volgens Van Hofwegen kiest de gemeente voor een aanpak waarbij structuur en financiën voorop staan en vergeet de gemeente daardoor de echte invulling van de opgave uit de Participatiewet: de zo volwaardig mogelijke deelname van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de maatschappij.

Hij vindt dat de gemeente blijft hangen in oude uitgangspunten en het door haarzelf gecreëerde 'probleem IGSD' lijkt te willen blijven koesteren. 'Dit terwijl deze dienst ondanks de commotie aantoonbaar betere resultaten boekt dan veel vergelijkbare sociale diensten.'

Gemeente: 'Overvallen door zijn besluit'

Wethouder Oene Akkerman van de gemeente Steenwijkerland  zegt overvallen te zijn door het besluit van van Hofwegen. ‘We hebben het donderdagmiddag gehoord. Het is  zijn besluit, zijn afweging en het zijn conclusie. Hij trekt nu de stekker eruit, kennelijk is hij van mening dat er een onoverkomelijk verschil van inzicht is’.
Van Hofwegen had een aanstelling tot het eind van dit jaar. In oktober zou in de raad besloten worden hoe verder te opereren  in het nieuwe jaar.  Zo ver komt het niet: ‘We zijn direct begonnen met nadenken over een opvolger’, aldus Akkerman. ‘Dat zijn we verplicht aan de mensen die bij de IGSD/NWG werken.
‘Wij zijn het niet met van Hofwegen oneens over waar de IGSD/NWG voor staat. Maar we zijn er nu niet aan toe gekomen om het daar over te hebben. Dit is zijn gevoel, niet het onze’. Van Hofwegen blijft tot 1 september  in functie.

'Deze gemeente praat alleen maar over geld, niet over maatschappelijke problemen'

'Ik wil meer doen dan alleen op de winkel passen', reageert Van Hofwegen. 'Ik wil dingen ontwikkelen en kijken naar de opgave die voor ons ligt.' Hij heeft niet het idee dat er nog verder over te communiceren viel: 'Op het gegeven moment houdt het praten op. De communicatie met deze gemeente levert geen energie op, maar kost alleen maar energie. Als je alleen maar over geld praat en hoe hoe je kunt besparen, zonder iets extra's uit te willen geven, dan kijk je meer naar de financiële beheersing dan naar het maatschappelijke probleem.'

Ongewis

'De medewerkers hebben nu voor de vierde keer een  stuk ongewisheid te pakken', vervolgt hij. 'Maar voor mij heeft het op deze manier geen zin om te blijven.'
Van Hofwegen begon in mei 2015 aan zijn klus bij de IGSD/NWG. Hij kreeg toen als taak mee rust te brengen in de  IGSD en de NoordWestGroep.

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers