abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
School Nieuwveense Landen
Volgende week stemt de gemeenteraad over onderwijs in de Nieuwveense Landen. Het gaat om een tijdelijke voorziening, voor vijf jaar. Voorstanders vinden, onder andere, dat de kinderen veilig naar een school in eigen wijk moeten kunnen. Tegenstanders maken zich vooral zorgen over de leerlingenkrimp in Meppel en de gevolgen daarvan voor de andere scholen. Wat vind jij? Wel of geen school in de Nieuwveense Landen?
dossiers
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Plus Artikelen
Nieuwleusen - Wilco Beldman is dit weekend kampioen van Nieuwleusen gewo...
Meppel - Tot ver in de avond stroomden de live-locaties steeds weer vol ...
Drenthe - Boswachter Aaldrik Pot is net terug van een monitoringscursus ...
Meppel - De nachttemperatuur tikte net de 0 graden niet aan. Voor ouders...
Westerveld

Verpaupering Dievers monument dreigt

Geplaatst op woensdag 13 juni 2018 13:42
  • © Gerrit Boer

pinterestmail

Diever - Vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever maken zich zorgen over het hunebed aan de Steenakkerweg. Het vierduizend jaar oude monument dreigt te verdwijnen achter de bosschages.

Zes jaar geleden gingen de vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever zelf aan de slag om het monument weer zichtbaar te maken in het landschap. Ook toen was de omgeving van het monument dichtgegroeid met bosschages en deed het hunebed vaak dienst als openbaar toilet. Ook lieten picknickende recreanten met regelmaat rotzooi achter waardoor het hunebed en directe omgeving een verpauperde indruk maakten.

Een van de vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever ging de laatste jaren regelmatig langs het hunebed om de rotzooi op te ruimen. Maar nu de vrijwilligers hun werk hebben gedaan, gebeurt er niets meer en dreigt opnieuw verpaupering.

Vorig jaar is er een gesprek geweest met Staatsbosbeheer en die zou met een plan komen, maar tot op heden hebben de vrijwilligers niets meer gehoord en is er ook niets gebeurd. Corné Joziasse was namens Staatsbosbeheer aanwezig bij dat gesprek. De boswachter bevestigt dat er afspraken zijn gemaakt over het onderhoud. ‘Maar we zijn er simpelweg gewoon nog niet aan toegekomen. En we hebben natuurlijk te maken met het broedseizoen, een periode waarin wij niets mogen en kunnen doen. Maar ik heb goede hoop dat we aan het einde van de zomer zo richting de herfst de zaken goed kunnen aanpakken.

Teleurstelling

Tijdens de onlangs gehouden Drents-Friese Wold Wandelvierdaagse is er voor gekozen, ondanks de vele vragen van de deelnemers om wel langs het monument te lopen, om niet langs het hunebed te wandelen. ‘Het leidde tot teleurstelling bij de wandelaars die daarom zelf een kijkje gingen nemen bij het monument. Menigeen keerde bij het zien van het overwoekerde monument geschrokken terug in Diever’, zo laat één van de organisatoren van de vierdaagse weten.

De vrijwilligers maken zich dus niet voor niets zorgen. ‘Het hunebed is een pronkjuweel in het landschap. Het ligt in alle weidsheid en beslotenheid tegelijk van de Hezenes, een eeuwenoude es die het dorp Diever verbindt met het Drents-Friese Wold. Een stenig monument van vier duizend jaar oud, maar het is zo langzamerhand van de Steenakkerweg nauwelijks meer te zien. We moeten zuinig zijn op ons hunebed’, zo besluit één van de vrijwilligers.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.