abonneer nu
 
...
vinkje
DE STELLING
poll
Koopkracht
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. Er werd echter een koopkrachtstijging van 1 procent voorspeld. In de plannen voor Prinsjesdag 2018 staat dat de koopkracht 1,5% stijgt. Onze stelling: ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’
...
dossiers
De voetbalkrant 2018 is een uitgave van de Opregte Steenwijker Courant e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Plus Artikelen
Rouveen - Sprayen, borstelen, vlechten, scheren en veel trainen. Je zou ...
Meppel - Het Rozengala 2018 van Ronde Tafel 61 bracht zaterdagavond - vo...
Assen - Eén knal, twee vuurspuwende torens en een oranje muur van rook....
Ruinen - Ze hadden wel wat meer bezoekers verwacht op het tweede Brummel...
...
Westerveld

Verpaupering Dievers monument dreigt

Geplaatst op woensdag 13 juni 2018 13:42
  • © Gerrit Boer

mail

Diever - Vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever maken zich zorgen over het hunebed aan de Steenakkerweg. Het vierduizend jaar oude monument dreigt te verdwijnen achter de bosschages.

Zes jaar geleden gingen de vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever zelf aan de slag om het monument weer zichtbaar te maken in het landschap. Ook toen was de omgeving van het monument dichtgegroeid met bosschages en deed het hunebed vaak dienst als openbaar toilet. Ook lieten picknickende recreanten met regelmaat rotzooi achter waardoor het hunebed en directe omgeving een verpauperde indruk maakten.

Een van de vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever ging de laatste jaren regelmatig langs het hunebed om de rotzooi op te ruimen. Maar nu de vrijwilligers hun werk hebben gedaan, gebeurt er niets meer en dreigt opnieuw verpaupering.

Vorig jaar is er een gesprek geweest met Staatsbosbeheer en die zou met een plan komen, maar tot op heden hebben de vrijwilligers niets meer gehoord en is er ook niets gebeurd. Corné Joziasse was namens Staatsbosbeheer aanwezig bij dat gesprek. De boswachter bevestigt dat er afspraken zijn gemaakt over het onderhoud. ‘Maar we zijn er simpelweg gewoon nog niet aan toegekomen. En we hebben natuurlijk te maken met het broedseizoen, een periode waarin wij niets mogen en kunnen doen. Maar ik heb goede hoop dat we aan het einde van de zomer zo richting de herfst de zaken goed kunnen aanpakken.

Teleurstelling

Tijdens de onlangs gehouden Drents-Friese Wold Wandelvierdaagse is er voor gekozen, ondanks de vele vragen van de deelnemers om wel langs het monument te lopen, om niet langs het hunebed te wandelen. ‘Het leidde tot teleurstelling bij de wandelaars die daarom zelf een kijkje gingen nemen bij het monument. Menigeen keerde bij het zien van het overwoekerde monument geschrokken terug in Diever’, zo laat één van de organisatoren van de vierdaagse weten.

De vrijwilligers maken zich dus niet voor niets zorgen. ‘Het hunebed is een pronkjuweel in het landschap. Het ligt in alle weidsheid en beslotenheid tegelijk van de Hezenes, een eeuwenoude es die het dorp Diever verbindt met het Drents-Friese Wold. Een stenig monument van vier duizend jaar oud, maar het is zo langzamerhand van de Steenakkerweg nauwelijks meer te zien. We moeten zuinig zijn op ons hunebed’, zo besluit één van de vrijwilligers.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...