abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
Meppel - Albert Jan Vos zit er aan te denken om twee extra zalen te bouw...
Emmeloord / Rogat - Het rallyteam van Pierre Brouwer uit Rogat en naviga...
Westerveld

RIVM-rapport toont geen aantoonbare relatie tussen bestrijdingsmiddelen en gezondheid

Geplaatst op Thursday 12 July 2018 09:58
  • © Lenus van der Broek

pinterestmail

Diever - Er is vooralsnog geen aantoonbare relatie tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat het RIVM heeft gepubliceerd.

Voor Progressief Westerveld, fel tegenstander van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, heeft het rapport nauwelijks waarde en zijn er de laatste dagen ‘ongenuanceerde berichten’ over het rapport verschenen. De PvdA in Westerveld wil het rapport bespreken met de nieuwe coalitie.

Zorgen

Er bestaan al langer zorgen over de mogelijke effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen. Bijvoorbeeld in de gemeente Westerveld. Daar maken omwonenden van landbouwpercelen zich al jaren zorgen over hun gezondheid in relatie tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Om die reden verrichtten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Universiteit Utrecht en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) een verkennend onderzoek. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van huisartsen en vragenlijsten. Ze bekeken of er een verband bestaat tussen afstand tot landbouwpercelen en ziekten en aandoeningen in de nabijheid daarvan. Deze data werd vergeleken met de teelten van dertien gewassen in de omgeving van deze mensen. De onderzoekers konden daarbij geen duidelijke verbanden vinden tussen gezondheid en het wonen dicht bij landbouwgronden.

Over bepaalde teelten uiten de onderzoekers wel hun zorgen. Zo zien ze een relatie tussen maisteelt en een hogere sterfte aan longaandoeningen. Maar er kan nog niet worden vastgesteld of gewasbeschermingsmiddelen hiervan de oorzaak zijn. Fijn stof speelt hierbij wellicht ook een rol. Bij andere teelten deden de onderzoekers ook observaties, maar die waren statistisch niet overtuigend genoeg. Zo werden er in de buurt van zomergerst pasgeborene met een gemiddeld hoger geboorte gewicht waargenomen.

Voordelen

Een andere waarneming betreft de ziekte van Parkinson die vaker voorkomt naarmate een gebied een grote oppervlakte aan fruitteelt heeft. Ook komen er in de buurt van fruitteelt meer mensen voor met oogirritaties. In gebieden met een rotatieteelt van aardappelen, bieten en granen werd een verhoogde sterfte aan leukemie gevonden.

Het wonen nabij landbouwpercelen levert ook voordelen op. Mensen die daar dichtbij wonen lijken over het algemeen zelfs gezonder te zijn dan mensen die daar verder vandaan wonen. Ook hier is een duidelijk verband niet aantoonbaar, want het kan volgens de onderzoekers ook met leefstijl te maken hebben.

Extra onderzoeken

De onderzoekers konden bij de genoemde gezondheidsproblemen geen directe link leggen met gewasbeschermingsmiddelen. Andere omgevingsfactoren kunnen daarbij niet worden uitgesloten. Naast het verkennende onderzoek wordt er momenteel ook een blootstellingsonderzoek uitgevoerd naar omwonenden en gewasbeschermingsmiddelen.

Die uitslagen komen later dit jaar en zullen samen met deze verkenning richting geven aan vervolgonderzoek dat volgens het RIVM nodig is.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.