abonneer nu
 
...
vinkje
DE STELLING
poll
Koopkracht
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. Er werd echter een koopkrachtstijging van 1 procent voorspeld. In de plannen voor Prinsjesdag 2018 staat dat de koopkracht 1,5% stijgt. Onze stelling: ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’
...
dossiers
De voetbalkrant 2018 is een uitgave van de Opregte Steenwijker Courant e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Plus Artikelen
Meppel - Er was eens een dominee die in 1944 in Meppel bivakkeerde. Hij ...
Meppel/Havelte - Wanneer hij tevreden zou zijn? ‘Met een plek bij de e...
Dalfsen - De gemeente Dalfsen gaat onderzoeken wat de mogelijkheden en k...
Zuidwolde - ‘Miljoenen mensen zijn hobbyschrijver, maar hun werk kan n...
...
Westerveld

RIVM-rapport toont geen aantoonbare relatie tussen bestrijdingsmiddelen en gezondheid

Geplaatst op donderdag 12 juli 2018 09:58
  • © Lenus van der Broek

mail

Diever - Er is vooralsnog geen aantoonbare relatie tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat het RIVM heeft gepubliceerd.

Voor Progressief Westerveld, fel tegenstander van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, heeft het rapport nauwelijks waarde en zijn er de laatste dagen ‘ongenuanceerde berichten’ over het rapport verschenen. De PvdA in Westerveld wil het rapport bespreken met de nieuwe coalitie.

Zorgen

Er bestaan al langer zorgen over de mogelijke effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen. Bijvoorbeeld in de gemeente Westerveld. Daar maken omwonenden van landbouwpercelen zich al jaren zorgen over hun gezondheid in relatie tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Om die reden verrichtten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Universiteit Utrecht en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) een verkennend onderzoek. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van huisartsen en vragenlijsten. Ze bekeken of er een verband bestaat tussen afstand tot landbouwpercelen en ziekten en aandoeningen in de nabijheid daarvan. Deze data werd vergeleken met de teelten van dertien gewassen in de omgeving van deze mensen. De onderzoekers konden daarbij geen duidelijke verbanden vinden tussen gezondheid en het wonen dicht bij landbouwgronden.

Over bepaalde teelten uiten de onderzoekers wel hun zorgen. Zo zien ze een relatie tussen maisteelt en een hogere sterfte aan longaandoeningen. Maar er kan nog niet worden vastgesteld of gewasbeschermingsmiddelen hiervan de oorzaak zijn. Fijn stof speelt hierbij wellicht ook een rol. Bij andere teelten deden de onderzoekers ook observaties, maar die waren statistisch niet overtuigend genoeg. Zo werden er in de buurt van zomergerst pasgeborene met een gemiddeld hoger geboorte gewicht waargenomen.

Voordelen

Een andere waarneming betreft de ziekte van Parkinson die vaker voorkomt naarmate een gebied een grote oppervlakte aan fruitteelt heeft. Ook komen er in de buurt van fruitteelt meer mensen voor met oogirritaties. In gebieden met een rotatieteelt van aardappelen, bieten en granen werd een verhoogde sterfte aan leukemie gevonden.

Het wonen nabij landbouwpercelen levert ook voordelen op. Mensen die daar dichtbij wonen lijken over het algemeen zelfs gezonder te zijn dan mensen die daar verder vandaan wonen. Ook hier is een duidelijk verband niet aantoonbaar, want het kan volgens de onderzoekers ook met leefstijl te maken hebben.

Extra onderzoeken

De onderzoekers konden bij de genoemde gezondheidsproblemen geen directe link leggen met gewasbeschermingsmiddelen. Andere omgevingsfactoren kunnen daarbij niet worden uitgesloten. Naast het verkennende onderzoek wordt er momenteel ook een blootstellingsonderzoek uitgevoerd naar omwonenden en gewasbeschermingsmiddelen.

Die uitslagen komen later dit jaar en zullen samen met deze verkenning richting geven aan vervolgonderzoek dat volgens het RIVM nodig is.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...