abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In Meppel breidt de wijk Berggierslanden zich in rap tempo uit. In dit d...
Omwonenden van percelen met bloembollen in Drenthe en met name in de gem...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Plus Artikelen
Nieuwleusen - Voor de open imkerijdag van de bijenhouders Nieuwleusen en...
Staphorst - Grandioos weer, 33 heteluchtballonnen, tweehonderd passagier...
Zuidwolde - Kar Ga Door loopt zo langzamerhand tegen de grenzen aan wat ...
Nijeveen - Louise Groen wil volgende week met een sponsoractie - tijdens...
Westerveld

'Maan bedekt met bloed' tijdens totale maansverduistering op 27 juli

Geplaatst op donderdag 12 juli 2018 17:13
  • © Aangeleverde foto

pinterestmail

Dwingeloo - Ondanks dat het op vrijdag 27 juli vollemaan is, zal de maan bijna geheel verdwenen zijn in de schaduw van onze aarde. De maan verkrijgt dan een lichtrode kleur. In de oudheid gaf dit verschijnsel aanleiding tot veel onrust, de maan was immers bedekt met bloed.

Wie op bijzondere wijze getuige wil zijn van deze totale maansverduistering kan daarvoor terecht bij het Planetron in Dwingeloo. De maan komt deze avond om ongeveer 21.30 uur verduisterd op, omdat hij op dat moment volledig in de kernschaduw van de aarde zit.

Het Planetron in Dwingeloo is speciaal voor deze avond geopend met een sterrenkijkavond. De avond begint om 20.30 uur met een live-planetarium voorstelling waarna aansluitend, bij heldere hemel, vanuit de sterrenwacht van het Planetron de maansverduistering kan worden bekeken.

De maansverduistering in detail.

Vrijdagavond 27 juli is het volle maan. De maan wordt dan helemaal verlicht door onze zon. Die avond zal echter de maan gedurende een aantal uren niet meer getroffen worden door het felle zonlicht. Vanaf ongeveer 19.13 uur verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde. De maan staat op dat moment echter nog onder de horizon en is daarom niet vanuit Nederland te zien.

Om 21.30 uur zal hij helemaal in de schaduw van de aarde staan. Dit is juist het moment waarop de maan voor ons boven de oostelijke horizon zichtbaar wordt. Tijdens de verduistering is de maan te zien als een lichtrode bol tussen de sterren, hoewel er niet veel sterren te zien zullen zijn doordat het dan nog volop zal schemeren.

Om ongeveer 23.14 zal de maan weer langzaam uit de kernschaduw tevoorschijn komen. Op zaterdagmorgen 1.30 uur zal het gehele verschijnsel weer tot het verleden behoren.

Speciale sterrenkijkavond

De sterrenkijkavond bestaat uit een sterrenvoorstelling in het ruimtetheater, waar met behulp van een Zeiss planetariumprojector de sterrenhemel natuurgetrouw wordt weergegeven op de grote koepel van Planetron Cinedome. Tijdens deze liveplanetarium voorstelling wordt aandacht besteed aan de achtergronden en de bijzonderheden van de maansverduistering.

Na een pauze zal een rondleiding plaatsvinden naar de sterrenwacht van het Planetron met daarin de grootste telescoop van Nederland. De telescoop zal gericht zijn op de planeet Jupiter. Met eigen ogen kunnen de bezoekers van het Planetron Jupiter met zijn wolken en manen bekijken.

Aansluitend, bij helder weer, is er gelegenheid om gezamenlijk naar de maansverduistering te kijken. Het kijken vanuit de sterrenwacht van het Planetron kan alleen bij onbewolkte hemel.

Aanvangstijden en informatie.

De sterrenkijkavond op 27 juli begint om 20.30 uur. Het Planetron is geopend vanaf 20.00 uur. Reservering is gewenst. Reserveren kunt u via de website van het Planetron: www.planetron.nl.

De sterrenkijkavond van 28 juli begint om 20.30 uur en zal in een terugblik ook aandacht besteden aan de maansverduistering. 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.