abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Motorcross
Crossende motoren produceren veel lawaai. Dat bleek onlangs weer in Steenwijkerland, waar de motoren tot in het Kornputkwartier te horen waren. In Staphorst vechten omwonenden van een crossbaan vanwege de overlast de omgevingsvergunning voor de rechter aan. Onze stelling: Een keer per maand lawaai door een motorcross vind ik acceptabel.
dossiers
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Plus Artikelen
Meppel - Roué Verveer heeft één doel in Ogterop. Hij wil het publiek ...
Ruinen - De voorbereiding was niet helemaal optimaal. Bepaald niet eigen...
Zuidwolde - Achter een woning aan de Drogterweg in Zuidwolde is woensdag...
Meppel - De Meppeler vrijwilligersprijs De Meer Dan Handen Awards is don...
Westerveld

Westerveld scheidt afval aan de bron

Geplaatst op woensdag 10 oktober 2018 18:31
  • Afval scheiden aan de bron. © Grenzeloos Media

pinterestmail

Diever - Inwoners van Westerveld krijgen met ingang van het nieuwe jaar te maken met een nieuwe wijze van afvalinzameling. Zo gaat bijvoorbeeld de frequentie van het ophalen van restafval omlaag en worden er her en der in de gemeente twaalf ondergrondse containers geplaatst.

Om de komende jaren in Westerveld nog meer afval ‘aan de bron’ te scheiden, is de gemeenteraad van Westerveld eind 2017 akkoord gegaan met een wijziging van de wijze van afvalinzameling. Dat is nodig om aan de VANG-doelstellingen te voldoen. VANG staat voor: Van Afval Naar Grondstof. De doelstellingen zijn: maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020 en nog maar 30 kilo in 2025. Van de inwoners wordt dus verwacht dat ze nog meer gft (groente, fruit en tuinafval) en pmd – maar ook oud papier en glas – apart van elkaar verzamelen voordat de grijze container wordt gevuld met het overige afval.

In eerste instantie wilde Westerveld de grijze container helemaal afschaffen, maar na kritiek vanuit de gemeenteraad werd er uiteindelijk gekozen voor de ‘Staphorster variant’. Dat betekent dus dat de grijze container eenmaal in de acht weken geleegd wordt. Mensen die dan nog een teveel aan restafval hebben, kunnen de extra zakken kwijt in ondergrondse containers.

In het destijds besproken voorstel zouden dat er, verspreidt over de gemeente Westerveld, maximaal zestien worden. Nu is duidelijk geworden dat dit er maar twaalf worden. Voor inwoners van bijvoorbeeld Wapse betekent dit dat zij straks bij een teveel aan restafval naar Vledder of Diever moeten om de extra vuilniszakken in één van de ondergrondse containers te kunnen storten. De containers zijn te openen met de toegangspas die de inwoners van Westerveld hebben voor het afvalbrengstation in Havelte.

Brief

In een brief aan de inwoners van de gemeente legt de gemeente nogmaals uit voor een betere afvalscheiding te kiezen. ‘Afval is steeds vaker grondstof voor het maken van nieuwe producten. Door grondstoffen goed van het restafval te scheiden, ontstaat er aanzienlijk minder restafval. Daarom gaat er iets veranderen’, zo is in de brief te lezen.

Concreet houdt de wijziging in dat vanaf 1 januari 2019 de frequentie van het ophalen van huishoudelijk afval wijzigt. De grijze container voor restafval wordt vanaf dan eens per acht weken geleegd. De container met de oranje deksel voor plastic- en metalen verpakkingen, wordt één keer per drie weken opgehaald. De groene container voor groente- fruit- en tuinafval wordt één keer per twee weken geleegd. Inwoners van Westerveld worden over de nieuwe inzameldagen geïnformeerd via de nieuwe afvalkalender die zij ontvangen.

De ondergrondse containers worden nog voor 1 januari geplaatst in Havelte (bij AH ABE en aan de Patrijsweg), in Uffelte (Vijverlaan), Dwingeloo (Brink en Valderseweg), Geeuwenbrug (Koekoeksweg), Diever (Hoofdstraat en Raadhuislaan), Vledder (Schapendrift), Zorgvlied (Mr. Onssteestraat), Wilhelminaoord (Linthorst Homanstraat) en Wapserveen (W. Dassenstraat).

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
11 Okt 2018 06:05
Ronald Coule
Om het plastic terug te dringen , statiegeld invoeren voor alle plastic flessen, en al het glas in de glasbak. worden de inwoners nu ook beloont door dit vele scheiden, of gaat de burger weer opdraaien voor de kosten.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.