abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Havelte - Een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar vanaf don...
Ruinen - Nog maar een paar jaar geleden leek de toekomst van het zwembad...
Eesveen – Het begon enkele weken geleden met een terloopse opmerking v...
Staphorst - Het was vorige week woensdag Boomfeestdag én Biddag voor G...
Westerveld

Bodem daalt in delen van Drenthe sneller dan verwacht

Geplaatst op Tuesday 27 November 2018 09:24
  • Het Bargerveen, nabij Emmen. © Kees Huysman

pinterestmail

Regio - In delen van Drenthe daalt de bodem sneller dan verwacht. Vooral in veen- en kleigebieden speelt dit probleem, zo blijkt uit onderzoek van Het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG).

In Drenthe gaat het om de omgeving Emmen, de regio Nieuwlande en het gebied rond Wilhelminaoord. De versnelde bodemverzakking wordt onder meer veroorzaakt door de relatief warme zomers, waardoor veenbodems meer uitdrogen.

Afgelopen zomer was de droogte extreem. Om oogsten (gedeeltelijk) te redden, is er onder andere gebruik gemaakt van grondwater om gewassen te beregenen. Hier is veel gebruik van gemaakt, waardoor er meer dan andere jaren oppervlaktewater en grondwater is gebruikt. De langdurige effecten op het grondwaterpeil zijn onduidelijk. Ook de delfstoffenwinning speelt een rol.

PvdA stelt vragen

'Afgelopen week bekend dat de minister toestemming heeft gegeven voor verhoogde gaswinning in met name de kop van Drenthe', zegt statenlid Peter Zwiers. 'Ook dit zal, los van andere ongewenste effecten, effect hebben op de bodem. Kortom, veel onduidelijkheden voor onze inwoners en daar is de PvdA Drenthe bezorgd over.'

In de vragen aan GS vraagt de Statenfractie om opheldering over de effecten en risico’s van bodemdaling en of zij daar ook het ministerie van EZK (voor wat betreft de gaswinning) nogmaals op wil wijzen.

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.