abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Havelte - Een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar vanaf don...
Ruinen - Nog maar een paar jaar geleden leek de toekomst van het zwembad...
Eesveen – Het begon enkele weken geleden met een terloopse opmerking v...
Staphorst - Het was vorige week woensdag Boomfeestdag én Biddag voor G...
Westerveld

Is de grond bij woonboerderij in Lhee vervuild of niet?

Door op dinsdag 27 november 2018 13:46
  • Is de grond nu verontreinigd of niet? © PxHere

pinterestmail

Den Haag / Lhee - De Raad van State gaat beoordelen of een gemeentelijk onderzoek naar aangevoerde grond bij een woonboerderij in Lhee deugt. Omwonenden klaagden vandaag bij de Raad over de afwijzing van de gemeente Westerveld om de grond nader te gaan onderzoeken.

Verontreinigd

Volgens de omwonenden is de grond mogelijk verontreinigd. Het gevaar bestaat dat die vervuiling via het grondwater doorsijpelt naar hun perceel. De omvorming van de naastgelegen boerderij naar een woonboerderij heeft al tot een hele reeks rechtszaken geleid. De Raad van State besliste de laatste keer dat de verbouwing van de boerderij en de ophoging van het perceel met grond is toegestaan.

Maar nu komt dus het probleem van de mogelijk vervuilde grond weer aan de orde. Daarmee ontstaat een nieuw hoofdstuk in het al jaren slepende geschil tussen de buren. Voor de ophoging van het perceel is volgens de klagende buren vele honderden kubieke meters grond gebruikt. Ze spreken van een heleboel vrachtwagentransporten die in oktober 2015 de grond aanvoerden.

Verzoek

De bezwaarmakers stapten dezelfde dag naar het gemeentehuis met het verzoek om in te grijpen. Maar dat gebeurde niet. Pas een week later ging een medewerker van de regionale uitvoeringsdienst namens de gemeente op onderzoek uit. Die constateerde niets verdachts aan de grond en daarmee was voor de gemeente de kous af.

Tijdens de zitting vandaag bij de Raad van State bleek dat er geen grondmonsters waren genomen om die verder te onderzoeken. Er was slechts gekeken naar grondverkleuringen. Die waren er niet en er was ook geen sprake van stank. Dat was voor de gemeente voldoende aanleiding om nader onderzoek af te wijzen.

Onderzoek

Het is nu aan de Raad van State om te beoordelen of er toch een nader onderzoek moet komen. Ook de raadsvoorzitter verbaasde zich over het ontbreken van bodemmonsters. Verder was het haar niet duidelijk hoeveel grond er is aangevoerd door vrachtwagens. Volgens de bezwaarmaker heel veel en volgens de gemeente weinig. En wat er is gebruikt voor het ophogen van het perceel is volgens de gemeente allemaal afkomstig van hetzelfde perceel.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.