abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Het is een gekkenwerk. Echt een gekkenwerk.’ Sinds een paa...
Meppel - De Nieuwveense Landen is de eerste Drentse woonwijk die volledi...
Meppel - Tussen de nog te bouwen stadswoningen op de plek van de aanbouw...
Zwartewatersklooster - Op het kerkhof in Zwartewatersklooster wordt al 7...
Westerveld

Midwinterhoornblazers laten hun plaatselijke roep horen

Geplaatst op vrijdag 30 november 2018 16:52
  • Het midwinterhoornblaen levert elk jaar mooie plaatjes op. © Archief NDC

pinterestmail

Diever - De Midwinterhoorn klinkt vanaf vanavond weer in Westerveld. Verschillende midwinterhoornblazers laten tussen 30 november (Sint Andries) en 6 januari (Drie Koningen) dan aan het begin van de avond hun plaatselijke roep horen.

De traditie van het ‘midwinterhoornblazen’ is in 1992 voor het eerst weer opgepakt in Oldendiever en heeft zich sindsdien uitgebreid over geheel Westerveld. De 'Olde roepen' zijn te horen in (Olden)Diever, Zorgvlied, Wateren, Wapse, Vledderveen, Vledder, Dwingeloo en Havelte. Daarnaast zijn weer nieuwe dorpen aangestoken door het Oldendieverse virus onder meer in Nijeveen, Hardenberg en Zuidwolde, maar ook IJhorst.

Velen zijn de uitdaging aangegaan om zelf een hoorn te maken. Meestal wordt er geblazen tussen 17.00 en 20.00 uur, dit is per dorp verschillend. Er wordt op eigen locaties geblazen, de één kondigt de geboorte van het Kerstkind aan (adventstijd), een ander blaast het kwade uit het dorp en weer een ander blaast in deze donkere dagen voor het nieuwe jaar, het nieuwe licht of het nieuwe leven.

De sfeervolle afsluiting van het hoornblazen wordt wederom gehouden op de eerste zaterdagavond in het nieuwe jaar en wel op 5 januari rond 18.00 uur bij de hervormde kerk van Diever. Ook deze keer gevolgd door een korte wandeling door Diever en Oldendiever. En natuurlijk weer met een verhaal bij de molen de Vlijt en onderweg glühwein en chocolademelk bij de ijsbaan.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.