abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeente Meppel gaat basisscholen gratis containers aanbiede...
Vollenhove - Voetbalvereniging SV VENO onderzoekt de mogelijkheden naar ...
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
Westerveld

Midwinterhoornblazers laten hun plaatselijke roep horen

Geplaatst op vrijdag 30 november 2018 16:52
  • Het midwinterhoornblaen levert elk jaar mooie plaatjes op. © Archief NDC

pinterestmail

Diever - De Midwinterhoorn klinkt vanaf vanavond weer in Westerveld. Verschillende midwinterhoornblazers laten tussen 30 november (Sint Andries) en 6 januari (Drie Koningen) dan aan het begin van de avond hun plaatselijke roep horen.

De traditie van het ‘midwinterhoornblazen’ is in 1992 voor het eerst weer opgepakt in Oldendiever en heeft zich sindsdien uitgebreid over geheel Westerveld. De 'Olde roepen' zijn te horen in (Olden)Diever, Zorgvlied, Wateren, Wapse, Vledderveen, Vledder, Dwingeloo en Havelte. Daarnaast zijn weer nieuwe dorpen aangestoken door het Oldendieverse virus onder meer in Nijeveen, Hardenberg en Zuidwolde, maar ook IJhorst.

Velen zijn de uitdaging aangegaan om zelf een hoorn te maken. Meestal wordt er geblazen tussen 17.00 en 20.00 uur, dit is per dorp verschillend. Er wordt op eigen locaties geblazen, de één kondigt de geboorte van het Kerstkind aan (adventstijd), een ander blaast het kwade uit het dorp en weer een ander blaast in deze donkere dagen voor het nieuwe jaar, het nieuwe licht of het nieuwe leven.

De sfeervolle afsluiting van het hoornblazen wordt wederom gehouden op de eerste zaterdagavond in het nieuwe jaar en wel op 5 januari rond 18.00 uur bij de hervormde kerk van Diever. Ook deze keer gevolgd door een korte wandeling door Diever en Oldendiever. En natuurlijk weer met een verhaal bij de molen de Vlijt en onderweg glühwein en chocolademelk bij de ijsbaan.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.