abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Havelte - Een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar vanaf don...
Ruinen - Nog maar een paar jaar geleden leek de toekomst van het zwembad...
Eesveen – Het begon enkele weken geleden met een terloopse opmerking v...
Staphorst - Het was vorige week woensdag Boomfeestdag én Biddag voor G...
Westerveld

Midwinterhoornseizoen afgesloten op de Brink

Geplaatst op maandag 7 januari 2019 12:56
  • © Martijn Bijzitter

pinterestmail

Diever - Het 26e seizoen ‘midwinterhoornblazen’ zit er op. Bijna vijfhonderd belangstellenden kwamen zaterdag af op de traditionele afsluiting op de Brink in Diever.

Met hoornblazers uit Schagen, Leidschendam, Zandvoort, Elst, IJhorst, de Wijk, Staphorst, Diever en de buurtdorpen werd het zaterdag weer een spektakel op Brink in Diever. De midwinterhoornblazers kwamen vanuit de vier windrichtingen al blazend naar de Nederlands hervormde kerk.

De blazers verzamelden zich rond de kerk en onder het licht en vuren lieten ze daar om beurten hun plaatselijke ‘Oude Roep’ horen. Hier werden de hoornblazers en de bijna 500 belangstellende ook welkom geheten door Peter Kuiper, de organisator van het jaarlijkse evenement in Diever. Vervolgens werd iedereen uitgenodigd mee te doen aan een korte midwinterwandeling richting Oldendiever.

Route

De gehele wandelroute was gemarkeerd door veel vuren en verschillende plaatsen op de route stonden hoornblazers om hun geluid van de hoorn voor de laatste keer dit seizoen te laten horen. De Schultegroep van Scouting Diever zorgde belangeloos voor de afzetting bij de kerk en voor de verlichting.

  • gallerij afbeelding

    © Martijn Bijzitter

Tijdens de wandeling waren er twee stops: de eerste bij de mooi verlichte en draaiende De Vlijt in Oldendiever.

Diever is het dorp van Shakespeare. Al 72 jaar. Tel daarbij op de 26 jaar die de hoornblazers al te horen zijn en de inspiratie voor 100 jaar is daar. Peter en Roelie Kuiper hebben beide culturele evenementen samengebracht in een monoloog ‘De Tijd’ úit het winteravondsprookje van William Shakespeare. De deelnemers aan de wandeling werd daarna glühwein of chocolademelk aangeboden in de kantine van ijsvereniging ‘Thialf’.

Terug bij de kerk werd er door gelijktijdig te blazen op alle midwinterhoorns, een ‘Heidens kabaal’ gemaakt waarmee men probeerde al het kwade uit Diever en omstreken voor het komende jaar weg te blazen.

  • gallerij afbeelding

    © Martijn Bijzitter

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.