abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Westerveld

Midwinterhoornseizoen afgesloten op de Brink

Geplaatst op maandag 7 januari 2019 12:56
  • © Martijn Bijzitter

pinterestmail

Diever - Het 26e seizoen ‘midwinterhoornblazen’ zit er op. Bijna vijfhonderd belangstellenden kwamen zaterdag af op de traditionele afsluiting op de Brink in Diever.

Met hoornblazers uit Schagen, Leidschendam, Zandvoort, Elst, IJhorst, de Wijk, Staphorst, Diever en de buurtdorpen werd het zaterdag weer een spektakel op Brink in Diever. De midwinterhoornblazers kwamen vanuit de vier windrichtingen al blazend naar de Nederlands hervormde kerk.

De blazers verzamelden zich rond de kerk en onder het licht en vuren lieten ze daar om beurten hun plaatselijke ‘Oude Roep’ horen. Hier werden de hoornblazers en de bijna 500 belangstellende ook welkom geheten door Peter Kuiper, de organisator van het jaarlijkse evenement in Diever. Vervolgens werd iedereen uitgenodigd mee te doen aan een korte midwinterwandeling richting Oldendiever.

Route

De gehele wandelroute was gemarkeerd door veel vuren en verschillende plaatsen op de route stonden hoornblazers om hun geluid van de hoorn voor de laatste keer dit seizoen te laten horen. De Schultegroep van Scouting Diever zorgde belangeloos voor de afzetting bij de kerk en voor de verlichting.

  • gallerij afbeelding

    © Martijn Bijzitter

Tijdens de wandeling waren er twee stops: de eerste bij de mooi verlichte en draaiende De Vlijt in Oldendiever.

Diever is het dorp van Shakespeare. Al 72 jaar. Tel daarbij op de 26 jaar die de hoornblazers al te horen zijn en de inspiratie voor 100 jaar is daar. Peter en Roelie Kuiper hebben beide culturele evenementen samengebracht in een monoloog ‘De Tijd’ úit het winteravondsprookje van William Shakespeare. De deelnemers aan de wandeling werd daarna glühwein of chocolademelk aangeboden in de kantine van ijsvereniging ‘Thialf’.

Terug bij de kerk werd er door gelijktijdig te blazen op alle midwinterhoorns, een ‘Heidens kabaal’ gemaakt waarmee men probeerde al het kwade uit Diever en omstreken voor het komende jaar weg te blazen.

  • gallerij afbeelding

    © Martijn Bijzitter

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.