abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietsstroken in binnenstad
Fietsersbond Steenwijkerland stelt voor om een fietsroute Steenwijk-Giethoorn te realiseren, die door de binnenstad van Steenwijk moet gaan.
Onze stelling is: Het is een goed idee om speciale fietsstroken in het centrum aan te leggen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Plus Artikelen
Meppel - Zorginstelling Cosis en Woonconcept Vastgoed (WVG) bv mogen ver...
Utrecht / Dwingeloo - Het NTS RW Racing GP-team van Roelof Waninge uit D...
Meppel - Hij is de oudste (36 jaar) in de selectie van Red Giants. En to...
Ruinen - Met de aanleg van de ATB route in de Boswachterij Ruinen was al...
Westerveld

Progressief Westerveld wil meldpunt voor boeren voor aanleg zonnepanelen

Geplaatst op maandag 11 februari 2019 16:36
  • Steeds meer boeren plaatsen zonnepanelen op schuren. © Greenrecovery

pinterestmail

Diever - Progressief Westerveld (PW) wil dat het college van B en W van Westerveld een meldpunt instelt voor boeren die energie willen opwekken door zonnepanelen op hun schuren te leggen. Boeren kunnen daar subsidie voor krijgen.

PW is blij dat boeren aanvragen indienen om zonnepanelen te plaatsen. ‘Door op daken van grote schuren zonnepanelen te leggen, hoeven er straks minder zonneweiden of windmolens te komen’, zo zegt Hans de la Mar, raadslid voor PW.

Boeren die aan Enexis vragen om aangesloten te worden op het net, krijgen echter te horen dat het net vol is en dat het nog jaren kan duren voordat er weer ruimte beschikbaar komt. Het gaat om zogenaamde grootverbruik-aansluitingen, niet om particulieren die zonnepanelen op hun dak leggen. ‘Het is natuurlijk de achterdeur uit’, aldus De la Mar.

Subsidie

‘Nu komen er initiatieven waar iedereen blij mee is, maar dan is er met de aanleg van kabels geen rekening mee gehouden. Probleem is bovendien dat de subsidie ingetrokken wordt als er niet binnen anderhalf jaar gestart is met de aanleg van de zonnepanelen. We willen daarom graag dat de gemeente een meldpunt start waar iedereen die afgewezen is of nog plannen heeft zich kan melden.’

De la Mar vervolgt: ‘De gemeente kan dan, samen met de provincie, wat aan de problemen proberen te doen. Voorop moet staan dat de subsidietermijn verlengd wordt. Het is niet eerlijk als de aanvrager subsidie misloopt omdat de kabelmaatschappijen hebben zitten slapen.’

Tekort

Het tekort aan capaciteit van het elektriciteitsnet speelt niet alleen in Westerveld, maar in veel meer gemeentes in Drenthe, in Groningen en in Overijssel.

PW zou daarom graag een meldpunt voor alle gebieden zien waar het probleem speelt. Het is niet alleen een probleem voor zonnepanelen op boerenschuren: ook sportverenigingen die op het dak van de kantine panelen willen aanleggen lopen tegen het probleem aan.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.