abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - Jongeren van diverse Drentse brandweerkorpsen hebben zaterdag a...
Meppel - Koningsdag in Meppel vindt dit jaar in afgeslankte vorm plaats....
Zuidwolde - Liefhebbers van toptennis kunnen vanaf zondag 7 april terech...
Havelte - De zoektocht naar een enthousiaste horecaondernemer voor het i...
Westerveld

Verleden speelt voor vernieuwers rol in het heden

Geplaatst op woensdag 13 maart 2019 15:58
  • Tijdens het symposium werd het boek Drenthe Werkt gepresenteerd. © Eigen foto

pinterestmail

Frederiksoord - Hoe vormt het eeuwenoude landschap van Drenthe de inspiratiebron voor nieuwe plannen in ruimtelijke ontwikkeling? Die vraag stond centraal tijdens het symposium ‘Drentse makers’.

Het symposium ‘Drentse makers’ was een bijeenkomst door en voor initiatiefnemers, landschapsarchitecten, doeners en durvers in Drenthe. Oftewel: Drentse makers. Centraal stonden vernieuwen, werken aan een nóg mooier Drenthe, met behoud van de Drentse identiteit. Dé uitdaging voor ruimtelijk ontwikkelaars.

Ervaringen

Verschillende initiatiefnemers vertelden tijdens het symposium over hun ervaringen in planontwikkeling. Martin Wemes, één van de Drentse makers en verbonden aan de Maatschappij van Weldadigheid, vertelde over de nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord. Volgens Wemes is er bij het ontwerp van de koloniewoningen gewerkt vanuit de geschiedenis van de plek. ‘De nieuwe woningen zijn volgens het oude gedachtegoed van de Koloniën van Weldadigheid gebouwd. Je moet het verhaal kennen, dan ga je het landschap écht zien.’

Inspiratie

Tijdens het symposium presenteerde Tjisse Stelpstra, gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling en energie, het boek ‘Drenthe Maakt’. Een boek dat inspiratie moet bieden om gezamenlijk een duurzaam en toekomstbestendig Drenthe vorm te geven. ‘Inspireer elkaar, deel verhalen en voorbeelden. Als provincie willen we niet zeggen: dit is goed, of fout. We willen juist ruimte bieden en meedenken om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van klimaatveranderingen en energie in onze provincie een plek te geven. Versterk onze Drentse landschapskwaliteiten. Laat het landschap, ons Drentse goud, vooral een inspiratiebron zijn. Daarom dit boek. We moeten het landschap koesteren, maar we moeten ook ontwikkelen. Voor nu én later’, zo zei gedeputeerde Stelpstra.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.