abonneer nu
stoel logo
UIT+Cultuur
meppelercourant.nl
22-02-2018 20:15
Sluipschutter Jochen Otten komt u troosten! Ondanks zijn gebrek aan moederinstinct en het grote, diepe gat in zijn empathisch v...
07-03-2018 20:15
Martijn Koning doet het op zijn manier. Een microfoon, een kruk en wat glazen water, meer heeft hij niet nodig om anderhalf uur...
10-03-2018 20:15
Na het zien van zijn eerdere, persoonlijke en geëngageerde shows denk je Javier Guzman misschien te kennen. Maar de cabaretier...
14-03-2018 20:15
Herman van Veen speelt viool, zingt, schrijft, componeert en schildert. Schijnbaar moeiteloos zingt hij zijn repertoire in vijf...
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeentera...
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeentera...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Actueel

Groen afstudeertraject in het Noorden

Geplaatst op donderdag 25 januari 2018 12:40
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - Hogescholen bieden vanaf februari een afstudeerexpeditie Circulaire Economie aan. Het tweede semester zal dit traject als pilot draaien in de Noordelijke provincies: Drenthe, Friesland en Groningen.

Het afstudeertraject staat geheel in het teken van het icoonproject ‘Circulaire Woning’ uit de transitieagenda’s Circulaire Economie die vorige week werden gepresenteerd aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Dit nieuws kwam op de vierde dag van de Week van de Circulaire Economie.

NICE 

In samenwerking met Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), één van onze partners in de weg naar een circulair Drenthe, en Het Groene Brein bieden Nederlandse hogescholen een landelijke groene afstudeerexpeditie aan, waarin studenten samenwerken aan de implementatie van het icoonproject Circulaire Woning: product as a service, een concrete case uit de transitieagenda’s Circulaire Economie. Er is plek voor maximaal vijftien ambitieuze studenten.

Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) is gevestigd in Meppel en zet zich in voor kennisdeling en stimulering van de circulaire economie in de regio. Professionals en studenten werken er samen.

Studenten werken in dit project in interdisciplinaire teams samen met meerdere woningbouwcorporaties uit de drie Noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen. Elke deelnemende woningbouwcorporatie wordt gekoppeld aan een team van maximaal vijf studenten. Verder worden Noordelijke gemeenten, diverse producenten van apparatuur (zoals ovens, koelkasten) en lokale bewoners betrokken. De teams werken zelfstandig en in voor hen georganiseerde circu-leerlab’s. In het lab worden inspirators en werkvormen ingezet om gewoontepatronen op te schudden, het denken op te rekken, inspiratie-injecties te geven.

Product as a service

Studenten onderzoeken in deze afstudeeropdracht hoe een woningbouwcoöperatie woningen kan gaan renoveren die energiezuinig zijn en waarbij alle apparaten in huis worden aangeboden via het model van ‘product as a service’. De gedachte bij ‘product as a service’ is dat de gebruiker het product niet bezit, maar betaalt voor het gebruik. In de theorie ligt dan ook de energierekening voor deze apparaten niet meer bij de gebruiker. Dit levert een model op met een incentive voor producenten om een optimale gebruiksduur en laag energiegebruik te realiseren. Hiermee worden het grondstoffengebruik en de CO2-uitstoot teruggedrongen en krijgen huurders mooie apparaten voor een betaalbare prijs. Zo gaan het omlaag brengen van CO2-uitstoot, het terugdringen van grondstoffengebruik en het verbeteren van de leefkwaliteit hand in hand.

De teams inventariseren samen met bewoners, woningbouwcorporatie en gemeente huidig bezit en gebruik. Op basis hiervan worden passende aanbieders van elektrische apparaten aangetrokken en wordt gezamenlijk een menukaart opgesteld met keuze uit verschillende apparaten, zoals inbouwapparatuur in de keuken. Hierbij geldt voor alle apparaten in een huis die via dit model worden aangeboden, dat er één aanspreekpunt is en één contract. Het totaalconcept, inclusief menukaart, worden gezamenlijk in een pre-concurrentiële setting onderzocht en ontwikkeld. De uiteindelijke opdrachten van de woningbouwcorporatie kunnen in een gewone tender worden vormgegeven.

Rijksbreed programma

Naar aanleiding van het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 en het Grondstoffenakkoord, zijn vijf transitieagenda’s gepresenteerd. Daarin is de ambitie om Nederland vóór 2050 volledig circulair te maken uitgewerkt. Bedrijven, vakbonden, overheden, kennisinstellingen en andere (maatschappelijke) organisaties laten in deze agenda’s zien hoe we in 2050 een volledig circulaire economie kunnen bereiken op de thema’s Biomassa & Voedsel, Kunststoffen, Maakindustrie, Bouw en Consumptiegoederen.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.