abonneer nu
Sporttweets uit Meppel
stoel logo
UIT+Cultuur
meppelercourant.nl
29-03-2018 20:15
Marc-Marie gebruikt alles wat hij meemaakt om er iets scherps of grappigs over te zeggen. Zijn verhalen worden ingeleid door di...
10-04-2018 20:15
Een land op drift, een onzekere natie. Als we de pessimisten mogen geloven wordt onze nationale identiteit bedreigd door moslim...
15-04-2018 14:30
Waarom zijn ongezonde dingen het lekkerst en zijn verhalen waar je slim van wordt zo saai? En waarom mag ik niet in mijn neus p...
20-04-2018 20:15
‘Westerbork Serenade’ gaat over een bijna onvoorstelbare, heldhaftige verzetsdaad, die de 24-jarige vader van Edwin de Vrie...
Actueel

Recordaantal deelnemers Zwarte Dennen Cross

Geplaatst op zondag 19 oktober 2014 13:25
  • © Emmy Bremer

  • © Emmy Bremer

  • © Emmy Bremer

  • © Emmy Bremer

  • © Emmy Bremer

pinterestmail

Punthorst – Terwijl één van de vrijwilligers de chip voor de tijdwaarneming van zijn veters losknipt, hangt Rob Goutbeek uitgeput over de hekken na de finish.

De Nieuwleusenaar heeft zijn tien kilometer bij de Zwarte Dennen Cross zojuist afgelegd in 39 minuten en 51 seconden, goed voor een vierde plaats. “Ik had de power niet meer.”

Onder een stralend najaarszonnetje vond zaterdag in het Staatsbos de negende editie van de Zwarte Dennen Cross plaats, georganiseerd door Bos Bedden Loopgroep AG ’85. Een recordaantal van 383 deelnemers waagde zich aan één van de loopnummers, variërend van verschillende afstanden voor kinderen tot de vijf en tien kilometer voor de senioren. Door het bos en over de heide, over zandwegen, smalle bospaadjes en ruiterpaden knokten de lopers zich naar een zo snel mogelijke eindtijd.

Waar het bij de start van de langste afstand – het ‘Koningsnummer’ – nog dringen is voor een mooi plekje vooraan, is de wedstrijd halverwege al beslist. Henry Visscher uit Rouveen heeft na de eerste ronde al meer dan een halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers en bij de finish is het verschil opgelopen tot meer dan twee minuten. Visscher finisht in 37.13, voor Meppeler Remco Akse met 39.17. Achter hem komt Goutbeek acht seconden tekort om Michiel Huzen van het podium te stoten. “Ik was eigenlijk net iets te snel gestart, dus na vijf kilometer kreeg ik het al aardig zwaar. Een paar honderd meter voor de finish zag ik Michiel voor me en ik probeerde hem nog in te halen, maar ik had de power niet meer.”

Goutbeek (25) is relatief nieuw tussen ervaren lopers als Huzen, Akse en Visscher. Tot vorig seizoen voetbalde hij in het eerste elftal van SV Nieuwleusen, maar vanwege een baan in Nijmegen moest hij een stapje terug doen. Nu voetbalt hij af en toe nog een wedstrijdje in een lager team, maar tegelijk legt hij zich toe op het hardlopen. “Ik loop drie keer in de week tien tot vijftien kilometer en kies m’n wedstrijdjes uit. Het is mooi om je grens te verleggen, maar het wordt wel steeds lastiger om mijn persoonlijk record te verbreken. Vandaag wilde ik onder de veertig minuten lopen en dat is gelukt.” Heeft Goutbeek met hardlopen dan een nieuwe favoriete sport gevonden? “Ha, nee, voetballen blijft nog altijd leuker om te doen.”

Terwijl de lopers onderweg zijn praat speaker Jan Otten soepeltjes de zaken aan elkaar. Zo houdt hij een kleine lofzang op sportmensen die hun grenzen willen verleggen en niet gauw opgeven. Albert Mussche van AG ’85 is ondertussen in zijn nopjes met het verloop van het loopevenement. “De opkomst is geweldig. Bij de vijf kilometer stonden er bijvoorbeeld 221 lopers aan de start en. Dat is erg veel voor een crossloop, zeker omdat we vandaag concurrentie hebben van de Stadshagenrun in Zwolle.” Met de Nieuwjaarsloop, de Munnikenslagloop in Rouveen en de Oranjeloop tijdens de Oranjefeesten behoort de Zwarte Dennen Cross tot het kwartet loopevenementen dat AG ’85 jaarlijks organiseert. “Het is erg leuk om te doen, zeker als het een groot succes wordt. Veertig vrijwilligers zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in touw om alles op te bouwen en de cross in goede banen te leiden. Dat is mooi om te zien.” De chip voor de tijdwaarneming is een noviteit voor deze cross en dat bevalt prima. “Eerder stonden we altijd op papier de tijden te noteren. Dit is veel handiger.”

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.