abonneer nu
Exposities

Expositie Beeldschoon ook in de zomer open

Geplaatst op donderdag 6 september 2018 09:25
  • Ria en Ton Rietveld. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

De Pol - Deze zomer stellen Ton en Ria Rietveld hun Expositie Beeldschoon drie dagen open.

Op 12 augustus, 9 en 16 september zijn kunstliefhebbers welkom voor een bezoek aan hun Beeldentuin en twee galeries aan de Löhnislaan 4 in De Pol. Ideaal in combinatie met het Beeldschoon & Weldadig KunstRondje, die je langs negen andere Weldadige Oorden voert.

Laat je fantasie prikkelen

Net als 40 andere ondernemers, hebben Ton en Ria zich aangesloten bij de Stichting Weldadig Oord. Met de extra openstelling willen zij vieren dat de Koloniën van Weldadigheid een aanvraag heeft ingediend bij de Unesco voor opname op de Werelderfgoedlijst. In de fraaie tuin van de voormalige boerderij exposeren 25 professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Hun circa 150 binnen- en buitenbeelden staan te pronken op het grasveld, maar ook aan de wanden van de boerderij en tussen de struiken en zelfs op een vlot in de vijver. In de galerieën kunnen bezoekers ook beelden en wandobjecten bewonderen.

De kunstwerken zijn gemaakt van allerlei materialen, variërend van RVS tot hout en van keramiek tot metaal en glas. De namen van de beelden prikkelen je fantasie. Zo heet een bronzen kunstwerk van twee vogels van Jonneke Kodde 'Afspraakje'. Een kijkje door 'De Hemelkijker' van Herbert Koekkoek ontlokt bezoekers ongetwijfeld een glimlach. En de ingenieuze van draad gemaakte kunstwerken van de Hongaarse Zsuzsanna Györgyövics brengen je van je à propos.

Regels

Ton en Ria ontvangen iedere bezoeker met een handdruk. 'De entree is gratis en een kop koffie of thee ook. 'Iedereen mag een wandeling door onze Beeldentuin maken,' nodigt Ton. Wel heeft het echtpaar twee spelregels bepaald: 'Honden zijn niet toegestaan en fotograferen is uit respect voor het privérecht van de kunstenaars verboden.'

Ton en Ria willen graag informatie over de beelden van de expositie geven. Een kunstwerk aanschaffen kan ook.

Opbrengst voor de kunstenaars

'Alles is te koop', zegt Ria. Winst maken ze er niet mee. 'De opbrengst is grotendeels voor de kunstenaars, zodat zij kunnen blijven creëren en bestaan. Wij doen dit uit liefde voor de kunst.' Het echtpaar wil zelfs een beeld komen brengen en helpen met het vinden van een mooie plek in huis en/of tuin. Ton en Ria kunnen putten uit jarenlange ervaring. Al eind jaren zeventig begonnen ze met het kopen van kunst. De eerste Beeldentuin runden zij in Almere. Vanaf 2006 wonen zij bij De Pol. Elk jaar houden zij in mei en juni een nog uitgebreidere expositie in hun tuin van 6000 m2 en drie galeries.

De openingstijden van de Beeldentuin op 12 augustus, 9 en 16 september is van 11.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen, ook in de herfst en winter, is de expositie toegankelijk op afspraak, via telefoon: 0521-5888679 of 06-30332868. Meer informatie op www.expositie-beeldschoon.nl.

KunstRondje

Het gehele jaar kunnen mensen hun bezoek aan de expositie combineren met het Beeldschoon & Weldadig KunstRondje. Deze auto- en fietstocht van 35 kilometer gaat langs negen andere ondernemers die zijn aangesloten bij Stichting Weldadig Oord. 'Op elke locatie hebben we een paar beelden geplaatst,' vertelt Ton. Zo staat er bij B&B Morgenster in Doldersum een paard, genaamd ‘Pegasus’ in de tuin en bij Logement & Gasterij Frederiksoord een kunstwerk van RVS.

Informatie over openingstijden van de Weldadig Oord-locaties: www.expositiebeeldschoon.nl/weldadigoord en www.weldadigoord.nl/beleven.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.