abonneer nu
Film

Filmhuis toont ‘The Beguiled’

Geplaatst op Tuesday 13 February 2018 09:56
pinterestmail

Meppel – Filmliefhebbers kunnen 20 februari het kostuumdrama ‘The Beguiled’ bekijken bij Filmhuis Meppel.

Recente kostuumdrama’s als Lady Macbeth en My Cousin Rachel bewezen dat vrouwen - net zo goed als mannen - assertief, seksueel ontwikkeld en wraakzuchtig kunnen zijn. Ook The Beguiled van Sofia Coppola kan aan dat rijtje films worden toegevoegd.

The Beguiled is gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Cullinan. In 1971 werd het boek al eens bewerkt tot een film met Clint Eastwood in de hoofdrol. Eastwood speelde een gewonde Unie-soldaat die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zijn toevlucht zocht in een meisjeskostschool, gelegen in de zuidelijke staat Virginia. Omdat dit gebied in handen was van de vijandige Confederatie, kon hij zich maar beter niet buiten de muren van het landgoed vertonen.

In grote lijnen volgt Sofia Coppola het verhaal van de originele film, maar het is geen slaafse herhalingsoefening geworden. Op geheel eigen wijze heeft Coppola haar persoonlijke fascinaties voor thema’s als vervreemding en de werking van groepsdynamiek in het scenario weten te verwerken. Qua thematiek vertoont The Beguiled veel verwantschap met andere films van Coppola zoals The Virgin Suicides en Marie Antoinette. Haar kostuumthriller is geschreven en geregisseerd vanuit een vrouwelijk perspectief, waardoor nieuwe spanningsvelden ontstaan. Naast de constante dreiging van de oorlog, laait er een seksuele spanning op en tekent zich ondertussen ook een venijnig generatieconflict af.

Onder meer Colin Farrell, Nicole Kidman, Ellen Fanning en Kirsten Dunst hebben een rol in de film.

De film begint om 20.00 uur. Kaarten kosten acht euro per stuk en zijn verkrijgbaar via: www.filmhuismeppel.com

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.