abonneer nu
Muziek

Cigale onthult het geheim van de barokmuziek

Geplaatst op donderdag 12 april 2018 07:56
  • © Meppeler Kamerkoor Cigale

pinterestmail

Havelte / Ruinerwold – Het Meppeler kamerkoor Cigale nodigt het publiek uit voor twee uitvoeringen van ‘Jesu, meine Freude’ van Johann Sebastian Bach. Het koor staat onder leiding van Marion Bluthard.

De eerste uitvoering vindt plaats op 15 april, tijdens de eredienst van 10.00 uur in de Clemenskerk in Havelte. Het koor verheugt zich erop om deze dienst met dominee Aukje Westra en samen met Mannes Hofsink op het orgel en Corien Kok op de barokcello extra feestelijk te maken. Cigale zal tijdens de dienst ook ‘Singet dem Herrn’ van Pachelbel en ‘Lux aurumque’ van Whitacre laten klinken.

Intens

Het Meppeler kamerkoor treedt zondag 22 april om 15.00 uur op in de Bartholomeuskerk in Ruinerwold. Cigale duikt dan nog intenser in de wereld van barokmuziek. Celliste Corien Kok brengt het publiek samen met Mannes Hofsink in de goede barokstemming. De muziek zal naar verwachting goed tot recht komen in de akoestiek van het kerkje in Ruinerwold.

Dominee Roelof Kloosterziel geeft de aanwezigen inzicht in de theologische aspecten van het muzikale stuk. Kamerkoor Cigale en dirigente Marion Bluthard ontrafelen een aantal geheimen van de barokmuziek.

Geheim

Waarom lukt het deze muziek van eeuwen geleden bijvoorbeeld nog steeds om luisteraars te raken? Waarom leidt muziek uit de baroktijd niet af van de tekst maar versterkt het de woorden juist? Cigale probeert een tipje van de sluier op te lichten door uitleg te geven met concrete, live gezongen muziekvoorbeelden. De dienst wordt afgesloten met de uitvoering van ‘Jesu, meine Freude’.

Er is een collecte ter vergoeding van de onkosten.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.